2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törvénytelenül kért nyilvános információt Verestóyról a DNA ügyésze?

2007. május 29. 18:52, utolsó frissítés: 19:00

Törvénytelenül kért információt Verestóy Attila RMDSZ-szenátorról Doru Ţuluş, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) II. osztályának ügyésze a szenátusi házbizottságtól – legalábbis ez a véleménye Nicoale Văcăroiunak, a szenátus elnökének.

Az ügyész arra vonatkozóan kért a szenátustól eligazítást, hogy miként szavazott Verestóy az állami befektetési alapokat (SIF) szabályozó törvényről a felsőházban. A bizottság tagjai szerint az ügyész erre vonatkozó kérelme hivatali visszaélésnek minősül, amiért az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál (CSM) panaszt emelnek.

A DNA kérelme azért tűnik indokolatlannak, mert a képviselőházban és a szenátusban egyaránt elektronikus szavazórendszer működik. Az alsóház honlapján közvetlenül is elérhetők a név és törvénytervezet szerint lebontva a szavazások.

Tény, hogy hasonló szolgáltatást a szenátus honlapja nem biztosít; de a Közpolitikai Intézet (IPP) szájtján az összes parlamenti tag szavazata publikus – többek közt a Verestóyéi is.

Tudor Chiuariu igazságügyminiszter május 8.-án kérte Doru Ţuluş hivatalból való felfüggesztését. A miniszter Văcăroiuhoz – az akkor még ideiglenes elnökhöz – eljuttatott kérésében Ţuluşt a menedzseri feladatainak el nem látásával, gyenge igazgatási képességgekkel és viselkedésbeli, valamint az intézményen belüli kommunikációs hiányosságokkal vádolta.

Az ügyész menesztéséről szóló vitát annak okán halasztották el, hogy Ţuluş időt kért, hogy tájékozódni tudjon az ellene felhozott vádakról.

Az ügyész visszahívása – aki több politikus után vezetett nyomozást – a közvélemény felháborodását váltotta ki. Ezzel párhuzamosan Daniel Morar, a DNA vezetője bejelentette, panaszt tesz a miniszter ellen az igazságszolgáltatásba való beavatkozás vádjával. (hotnews/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS