2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Nemzetközi imatüntetést" szervez Tőkés László egyházkerülete a Lorántffy sportpályája miatt

2007. május 29. 19:09, utolsó frissítés: 19:09

Nemzetközi imatüntetést szervez a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület (KREK), így tiltakozva az ellen, hogy adminisztratív huzavona miatt még mindig nem rendeződött Nagyváradon a Lorántffy Zsuzsanna Református Líceum sportpályájájának ügye.

Tőkés László ennek kapcsán közölte: az év elején rendezett egyházi, polgári engedetlenségi mozgalmuk nyomán a nagyváradi városi tanács "látszólag a magyar diákok számára kedvező döntést hozott". Annak megvalósítását azonban Tőkés szerint szándékosan késleltetik.

A református egyház 2002-ben visszakapta azt az épületet, amelyben megalapították a Lorántffyt. Az iskolaépület melletti pályát azonban a városi tanács a szomszédos ortodox parókiának ítélte. Ezt a nagyváradi reformátusok igazságtalannak tartják, többször utcára vonultak már, Tőkés László királyhágó-melléki református püspök vezetésével pedig "békés egyházi polgári engedetlenségi mozgalmat" is indítottak – feltörték a pálya egyik lezárt bejáratát, és labdarúgó-bajnokságot tartottak.


A kedélyek csillapítása érdekében

a nagyváradi városi tanács RMDSZ-frakciója kompromisszumos javaslattal állt elő, amelyet a testület március elején el is fogadott. A határozat arra kötelezi a nagyváradi főépítészt, harminc napon belül készítsen el egy olyan tervet, amely szerint kilencven fokkal "elfordítják", vagyis átrajzolják a vitatott telket. Így az iskola sportpályája is megmarad, és az ortodox egyháznak is ki lehet mérni egy telket.

Szerinte csupán porhintésről van szó, a megoldás helyett egy átmeneti látszatmegoldás született, a helyzet valódi orvoslására nincs meg a politikai akarat. "Torkig vagyunk ebből a két és fél év óta tartó huzavonával!" – szögezte le a püspök.

Utalt arra, hogy a KREK pereket is indított az ügyben, de a jogi küzdelmét szeretné kiegészíteni a tiltakozás egyéb formáival is, ezért kíván imatüntetést szervezni csütörtökre. E megmozduláson számít a gyülekezet tagjaira, a város polgáraira, a diákokra és a szülőkre. Meghívták több civil szervezet képviselőit, várnak számos politikust, jelest sportembert is a tüntetésre, a meghívottak körét Románián kívülre is kiterjesztették – magyarázta a püspök-politikus.

A tanácsi döntésnek volt pontos határideje – mondta a püspök. A 30 napos határidő ellenére a tanács csak a határozat második pontját teljesítette, amely arról rendelkezik, hogy a végleges megoldásig buszokkal szállítják a magyar diákokat a város egy távolabbi pontján lévő pályára. Csakhogy a szállítás oda-vissza összesen 40 perc, nem is illeszthető az iskola órarendjébe – panaszolta Tőkés. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS