2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Văcăroiu: nem törvényellenes az ügyészek beidézése

2007. május 30. 12:09, utolsó frissítés: 12:09

Nem ellentétes a hatalmi ágak szétválasztásának elvével, ha a törvényhozás telefonlehallgatásokat vizsgáló bizottsága ügyészeket is beidéz meghallgatásra – jelentette ki Nicolae Văcăroiu, a szenátus elnöke a felsőház állandó bizottságának ülését követően.

„Abban az esetben, ha valakit nem ügyészi minőségében, hanem olyan kérdésben hívnak be, amely nem áll összefüggésben a tevékenységével, a folyamatban lévő ügyekkel, eleget kell tennie az idézésnek, mint minden egyszerű állampolgárnak” – szögezte le Văcăroiu. Az elnök hozzátette, megbeszélést kezdeményez az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökével arról, milyen körülmények között jelenhetnek meg az ügyészek a parlamenti testület előtt.

A CSM még múlt csütörtökön egyhangú szavazással határozott arról, hogy a közvádlók az alkotmány értelmében nem idézhetők be tanúként a parlamenti bizottságok elé, hogy ott folyamatban lévő ügyekről számoljanak be, mivel azok a bírák hatáskörébe tartoznak.

A határozat annak nyomán született, hogy Laura Kövesi főügyész és a Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze panaszt tett Bogdan Olteanu képviselőházi elnök levele miatt, melyben arra szólított egyes ügyészeket, jelenjenek meg a telefonlehallgatásokat vizsgáló parlamenti bizottság előtt. A CSM határozata szerint az ügyészek csak akkor jelenhetnek meg a testület előtt, ha technikai jellegű kérdések szorulnak tisztázásra, vagy ha közérdekű információk pontosításáról van szó.

Az igazságszolgáltatási tanács egyben átiratot küldött a képviselőháznak, valamint a ellenőrző testületének, melyben felkéri őket vizsgálják meg, hogy Olteanu levele az igazságszolgáltatás munkájába való beavatkozásnak minősül-e vagy sem (krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS