2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki támogatja a PD bizalmatlansági indítványát?

2007. május 30. 14:08, utolsó frissítés: 14:09

Elkészült a Demokrata Párt (PD) a kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítvány szövegével, melynek címe „A Tăriceanu-kabinetnek mennie kell” és olyan területeket érint, mint az igazságügy, mezőgazdaság, szállításügy, valamint belügy – értesít a Cotidianul napilap.

Minthogy az indítvány benyújtásához 117 képviselő aláírására van szükség, miközben a PD-nek és Liberális Demokrata Pártnak (PLD) összesen 102 képviselője van, a demokraták a függetlenek és kisebbségi alakulatok körében keresnek további szövetégeseket annak támogatására.

A Gândul napilap arra hivatkozik, ilyen körülmények között a PD által legkésőbb május 31.-én benyújtandó bizalmatlansági indítványt támogatni fogja a Konzervatív Párt (PC), és elutasítja az RMDSZ. Ugyanezen napilap információi szerint, amennyiben a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatja a demokraták bizalmatlansági indítványát, Traian Băsescu államfő a parlament legnagyobb ellenzéki pártját bízhatja meg kormányalakítással.

Ehhez fűzödik az Evenimentul Zilei napilap értesülése, miszerint a szociáldemokraták már visszautasították a Tăriceanu-kabinet leváltását, ugyanakkor a bizalmatlansági indítványt csapdának tartják, minek következtében beindul az előrehozott választásokat előkészítő folyamat.

A România Liberă napilap szerint a PSD ellenzékben maradásáért Ion Iliescu gyakorol nyomást a párton belül.

Az újság arról számol be, a PSD párhuzamos tárgyalásokat folytat a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) a kormány további támogatásáról. Mircea Geoană a nyilvános liberálisokkal folytatott tárgyalásával párhuzamosan, a kulisszák mögött Viorel Hrebenciuc és Bogdan Olteanu liberális képviselőházi elnök között folynak az egyezkedések.

Az Adevărul szerint a PNL nem fél a demokraták által tervezett bizalmatlansági indítványtól, mivel a demokraták nem számíthatnak a konzervatívok és a Nagyrománia Párt (PRM) támogatására. Az utóbbi két parlamenti alakulat azt nyilatkozta, megvárják a bizalmatlansági indítvány benyújtásának indoklását, mielőtt döntenének annak támogatásáról. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS