2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyharmadával kevesebb román állampolgár dolgozik Magyarországon, mint a tavaly

2007. május 30. 14:43, utolsó frissítés: 14:43

Nem igaz, hogy a romániai magyarok nem akarnak Magyarországon munkát vállalni – cáfolta egy magyar újság állításait az országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának keddi ülésén Kerekes Károly, az ülésen résztvevő romániai parlamenti bizottsági delegáció tagja. A magyar szakbizottság együttes ülést tartott a román parlament munka és szociális védelmi bizottságával.

Kerekes Károly, aki az RMDSZ képviseli a romániai bizottságban elmondta: a magyar nemzetiségieknek továbbra is rendkívül fontos a magyarországi munkavállalás, ugyanis nincsenek nyelvi, beilleszkedési nehézségeik. Ez a magyarországi munkáltatóknak is előnyös. Kerekes szorgalmazta, hogy Magyarország mielőbb biztosítson teljesen szabad munkavállalást a román állampolgárok részére.

Gheorghe Barbu, a bukaresti szakbizottsági delegáció vezetője azt hangsúlyozta, a magyar és a román bérek egyre inkább közelítenek egymáshoz, ezért általában a román állampolgárok inkább a magasabb keresetet jelentő országokba, így Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba, illetve Németországba kívánnak munkát vállalni. A román állampolgárok közül már az Európai Uniós tagság előtt 2 millióan dolgoztak külföldön.

A delegációvezető rámutatott: Romániában több szakterületen a munkáltatók nem jutnak munkaerőhöz, ezért ma már nagy számú magyar dolgozik Romániában.

Utalt arra, hogy a magyarországi statisztika szerint a román állampolgároknak csak 24 százaléka kívánt elhelyezkedni azokban a szakmákban, Magyarországon amelyekben automatikusan adják ki a munkavállalási engedélyt, 56 százalékuk viszont csak a hagyományos munkavállalási engedély eljárásával jutott munkához, a többiek egy éves munkavállalási viszonyuk alapján a zöld kártyára váltak jogosulttá. Az adatok szerint az idei és az előző év első negyedévét összehasonlítva csaknem


30 százalékkal csökkent a román állampolgárok magyarországi munkavállalása.

Gheorghe Barbu ismertetése szerint a román kormány a múlt héten döntött arról, hogy Románia valamennyi európai uniós tagállam állampolgárainak teljesen szabad munkavállalást biztosít. Románia ezt kérné állampolgárai számára Magyarországtól is.

Simon Gábor (MSZP), a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke úgy reagált, hogy a testület
már az idei első negyedéves tapasztalatok alapján szorgalmazta, hogy Magyarország bővítse azon szakmák körét, amelyekben a két új tagország állampolgárai a munkaerőpiaci helyzet elemzése nélkül, automatikusan kapják meg a munkavállalási engedélyt. Ez jelenleg 219 szakmára igaz.

A szakbizottság azon az állásponton van, hogy rendszeresen elemezni kell a két új tagországból érkezők magyarországi munkaerőpiaci hatását és ennek alapján fokozatosan könnyíthető munkavállalásuk.

Az európai uniós szabályok szerinti két plusz három plusz kétéves átmeneti időszakból, tehát nem kell kivárni teljes korlátozással az első két évet, már az alatt is könnyíthető az új tagállamok állampolgárainak munkavállalása. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS