2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Védzáradék életbe léptetésével fenyeget Frattini

2007. május 30. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

Az igazságügyi védzáradék életbe léptetését helyezte kilátásba Romániával és Bulgáriával szemben Franco Frattini az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa, amennyiben a két állam nem gyorsítja fel a korrupció felszámolásának és igazságügyi reformjának ütemét.

Frattini figyelmezetetett, az EB Románia és Bulgária csatlakozás utáni teljesítményére vonatkozó június 27-i jelentése tartalmazhatja az igazságszolgáltatási védzáradék életbe léptetését, amennyiben a két állam nem teljesíti vállalt kötelezettségeit.

Ezzel egyidejűleg az igazságügyi biztos válaszolt az EU néhány régebbi tagállamának - így Franciaország, Hollandia és Svédország – kritikáira, miszerint túl kesztyűs kézzel bánik az újonnan csatlakozott két állammal.

Frattini kifejtette, a két országot ugyanolyan kritériumok szerint kell kezelni, akár az Európai Unió más államait. „Kapcsolat kell fenntartanunk Romániával és Bulgáriával. Nem kezelhetem őket úgy, mint egy szomszédos államot, mint például Szerbiát. Ezek az országok az Európai Unió teljes jogú tagjai” - szögezte le Frattini.

Victor Ponta, PSD politikusa kedden azt nyilatkozta, Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter azért döntött az egy héttel korábban hatályba lépett Országos Feddhetetlenségi Ügynökségről (ANI) szóló jogszabály módosításáról, mivel Frattini levélben tájékoztatta őt az ANI-törvényben talált kifogásairól, ugyanakkor ez a levél a pártok és Traian Băsescu közötti cotroceni-i találkozó tárgyát képezte.

Chiuariu és Tăriceanu kormányfő cáfolták, hogy létezne egy Frattinitól származó ilyen jellegű figyelmeztető levél, ugyanakkor közölték a törvény életbe lépése utáni újabb modosítás az igazságügy-miniszter kérésére történt. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS