2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu-szózat: mondjon le a kormány!

2007. május 30. 16:57, utolsó frissítés: 17:28

A jelenlegi helyzetben az egyetlen korrekt és demokratikus megoldás az, ha a kormány lemond, és a parlament előrehozott választásokat ír ki – mondta szerda délután a parlamentben felolvasott beszédében Traian Băsescu államfő. Az elnök "sajnálattal veszi tudomásul", hogy a hétfői, pártokkal folytatott egyeztetésén a politikai alakulatok nem tartották időszerűnek az előrehozott választásokat.

Mindenképp erős, kompetens, átlátható módon szerveződő kormány kell, amely mögött legitim parlamenti többség áll – ismételte meg korábban már sokszor elmondott kritikáját Băsescu. Amennyiben a pártok továbbra is ódzkodnak az időközi választástól, akkor a 2004 novemberi választások, illetve az államfő felfüggesztéséről szóló


népszavazás eredményeit kell figyelembe venni.


A parlamenti választások nyomán a PSD alakíthatta meg a legnépesebb parlamenti frakciót, mégis ellenzékbe szorult a PD és a PNL koalíciója mögött. Az elnök szavaiból arra lehet következtetni, hogy a jelenlegi helyzetnél még azt is jobbnak tartja, ha a PSD alakítana kormányt. Arról viszont nem szólt semmit, hogy a népszavazás eredményeit miként lehetne kormánytöbbséggé konvertálni.

A népszavazási kampányban egyedül a Demokrata Párt (PD) támogatta Băsescut – az elnök szavai arra utalnak, hogy egy PSD-PD koalíciót is jobbnak látna a PNL-RMDSZ kisebbségi kabinetnél. Ehhez képest a beszédet a hírtévéknek kommentálva Mircea Geoană megerősítette: a PSD nevében tárgyalni fog Tăriceanu kormányfővel.

Az államfő ismét azzal szembesítette a leváltását szorgalmazó pártokat, hogy választóik elfordultak a pártelitektől, és őmellette szavaztak. "Februári, szintén a parlamenthez intézett beszédemben igazam volt: a társadalom dinamikusabban fejlődik politikai elitjénél" – jelentette ki Băsescu.

Az államfő kilenc pontban foglalta össze modernizációs programját, melyet szerinte az új kormánynak kellene végrehajtania.

Ennek elemei jórészt ismertek: ilyen a politikai elit reformja, az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetése, az államfő – parlament – kormány viszonyrendszer tisztázása, a parlament egykamarássá alakítása, vagy létszámának lényeges csökkentése, az ország adminisztratív átszervezése, az oktatás kiemelt fontossága, független és hatékony igazságszolgáltatás kialakítása, a kis- és középvállalkozók, illetve a hazai versenyszféra kiemelt támogatása.

A nemzetbiztonsági reform nyomán pedig akkor nem akkor fogják a titkosszolgálatok a magánszférát sérteni, ha eszközeiktől megfosztjuk őket, hanem akkor, ha demilitarizáljuk a szervezeteket és kivételesen szigorú parlamenti ellenőrzés alá helyezzük őket – fejtegette Băsescu. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS