2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Címert kapott hivatalosan Sepsiszentgyörgy is

2007. május 30. 18:27, utolsó frissítés: 18:27

Már korábban jóváhagyta az Országos Heraldikai Bizottság Sepsiszentgyörgy címerét, melyet szokásos szerdai ülésén hivatalosított a kormány.

A háromszögű címerpajzson, zöld hármas halmon kétbástyás arany várfal látható, melyet középen felvont rácsú, fekete kapujú, természetes színű, azaz ezüst sisakos fehér templomtorony szakít meg. A jobb oldali (a címertanban az oldalak felcserélődnek, a pajzstartó lovag szemszögéből írják le a heraldikusok az ábrát) bástya fölött sugárzó arany naparc, a bal fölött sugárzó, ezüst, növekvő félhold látható.

A középső halmon arany medálban a sárkánnyal küzdő Szent György lovag fekete „árnyéka” látható, ezáltal Sepsiszentgyörgy címere névcímer. A címer nagyjából egyezik a városnak 1897-ben Ferenc József által adományozott, Gödri Ferenc polgármester által tervezett címerpajzsával.

A tervező, Szekeres Attila a következőképpen magyarázza a jelképeket: a zöld hármas halom a szülőföld szeretetét jelképezi, a várfal a városi jellegre utal. Megjelenik Sepsiszentgyörgy egyetlen középkori műemléke, a református vártemplom tornya. A nap és a hold székely szimbólumok. A címerfedő hétbástyás falkorona – egyébként a pajzs alakjával együtt kötelező – a közigazgatási egység rangját jelzi: a város megyeszékhely. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS