2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Birtalan: a büntetés mellett pénz kell a korrupció visszaszorításához

2007. május 30. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

Nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy infrastrukturális beruházások és anyagi ráfordítás nélkül leküzdhető a korrupció Romániában – nyilatkozta Birtalan József, a Köztisztviselők Országos Ügynökségének elnöke azon a kétnapos konferencián, amelyet az intézmény az igazságügyi minisztériummal közösen szervezett a korrupció és a feddhetetlenség témájában.

– A közélet tisztaságának – és ezen belül a korrupciónak – a kérdését nem lehet csupán technikailag kezelni. Nekünk is el kell fogadnunk, hogy a rendszerben hús-vér emberek dolgoznak – magyarázta Birtalan.

Az előadások során elhangzott: az EU egyes országaiban listát vezetnek a korrupció lehetséges módjairól. Ennek haszna az, hogy tudják, mire kell odafigyelni a visszaszorítás érdekében. Az okokat és a körülményeket vizsgálják, s közben tisztában vannak azzal, hogy a köztisztviselők is karriert és jobb megélhetést akarnak.

Ennek megfelelően több európai országban nem csupán a bérezési, hanem a nyugdíjazási rendszert is oly módon alakították ki, hogy megérje köztisztviselőként dolgozni. A nyugdíjpontok értéke ugyanis a közszférában magasabb, mint egyéb munkahelyeken – ez pedig arra sarkallja az alkalmazottakat, hogy ragaszkodjanak a közigazgatásban betöltött állásukhoz.

– Jó volna, ha a büntetés mellett arra is koncentrálnánk, hogy kiderítsük: mi generálja a korrupció jelenségét. Ha az ügyintézés minden hivatalban gyorsan és zökkenőmentesen zajlana, akkor senkinek nem jutna eszébe, hogy apró “figyelmességekkel” próbálkozzon elérni a folyamat felgyorsítását. Amíg a közigazgatási procedúrákon nem változtatunk, addig a lakosság hozzáállása sem fog megváltozni – összegezte Birtalan József a kétnapos konferencia tanulságait. A nemzetközi konferencián az EU több tagállamának szakértői tartottak előadást. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS