2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lesz népszavazás az egyéni választókerületekről – leszavazták az RMDSZ-t a parlamentben

2007. május 30. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

Băsescu beszédének meghallgatása és tudomásulvétele után a parlament plenáris ülése elfogadta az államfő egy korábbi javaslatát.

Eszerint véleménynyilvánító – tehát nem ügydöntő – népszavazás lesz az egyéni választókerületes választási rendszer bevezetéséről. A jelenlevő honatyák nagy többséggel, 240 vokssal fogadták el az államfői kérelmet. A népszavazás kiírása ellen szavazott az RMDSZ frakcióinak 20 tagja. A törvényhozási hozzájárulás konzultatív jellegű.

Az államfő a parlament véleményének hivatalos kikérése után irathat ki országos jelentőségű ügyekben népszavazást, mondja ki az alkotmány 90. szakasza. Traian Băsescu korábbi, szintén a parlamentben elmondott értékelője szerint a politikai elit reformjához szükséges a szavazási rendszer megváltoztatása. Az államfő február 14-i beszédében élesen kritizálta és gazdasági összefonódásokkal vádolta a parlamentet és általában a pártelitet.

A mai plenáris ülésen az is eldőlt, ideiglenesen a lemondott vezérigazgató, Tudor Giurgiu vezeti a közszolgálati tévétársaságot (SRTV), amíg a parlament új igazgatótanácsot nem választ az intézmény élére. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS