2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a kormány a módosított ANI törvényt

2007. május 31. 12:02, utolsó frissítés: 12:04

Jóváhagyta a kormány tegnapi ülésén az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) létrehozásáról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében azt a minimális összeget, amely a bevallott vagyon és a képviselői mandátum időtartama alatt szerzett jövedelem között mért különbségként a nyomozás beindítását vonja maga után tízezer euróban állapították meg.Ez fele a korábbi változatban javasolt összegnek.

Az új szöveg egyúttal igazolatlanul szerzett vagyonról szól a korábbi, jogtalanul szerzett helyett. „A kormány azért fogadta el ezeket a módosításokat, mert azt szeretnénk, hogy erős szervezet jöjjön létre a korrupció elleni harc megvívására. Nem szeretném, hogy úgy gondolják: a kormány egyszerűen túltette magát egyik Európai Bizottsággal szembeni vállalásán. Ezért a Tudor Chiuariu igazságügy-miniszter által javasolt módosításokat fogadtuk el” – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök a kormányülés után.

A kormány által jóváhagyott rendelet rögzíti az ANI elnökének és alelnökének hatáskörét, és leszögezi, hogy a kihágások megállapítása és szankcionálása a testület személyzetének feladata lesz. A kabinet egyúttal az új testület székhelyéről is döntött.

Tudor Chiuariu miniszter szerint az ANI a legfüggetlenebb romániai intézmény lesz majd, sem vezetői, sem személyzete nem kapnak utasításokat egyetlen más hatóságtól, intézménytől vagy személytől sem. A tárcavezető közölte, az ügynökség éves jelentésben számol majd be tevékenységéről a szenátus előtt, ám a jelentés elutasítása nem vonja maga után az ANI vezetőségének menesztését. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS