2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újból elbukott a Szövetség a Székelyföldért Egyesület bejegyzése

2007. május 31. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Az ötödik próbálkozásra sem sikerült bejegyezni a székelyföldi önkormányzatok szövetségét a sepsiszentgyörgyi bíróságon. A Szövetség a Székelyföldért Egyesület jogi bejegyzését ezúttal az akadályozta meg, hogy két háromszéki önkormányzat visszavonta a társulásra vonatkozó határozatát.

A két önkormányzat döntéséről a Szövetség a Székelyföldért Egyesületet képviselő ügyvédnő, Sinkler Németh Emőke közvetlenül a társulás bejegyzése előtt értesült. A május 30-ára tervezett bírósági tárgyaláson az ügyészség képviselője bejelentette, az alapító tagként szereplő szentkatolnai és nagyborosnyói tanács visszavonta a társulásról szóló határozatot. Ennek következtében a tárgyalást június 13-ára halasztották.

György Ervin Kovászna megyei prefektus a sajtótól értesült az ügy fejleményéről. A prefektus kiderítette, a két település önkormányzata közel két hónapos késéssel válaszolt a prefektúra február 28-i felhívására, amely a téves határozatok visszavonására vonatkozott.

A nagyborosnyói önkormányzat április 24-én, a szentkatolnai pedig április 27-én, a prefektúra felszólítása után két hónappal döntött úgy visszavonja előző téves határozatát. Ha a prefektúra nem támadta volna meg a határozatokat, akkor nem kellett volna visszavonniuk azokat – nyilatkozta Demeter János a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

A Szövetség a Székelyföldért Egyesület létrehozásáról tavaly decemberben döntött mintegy 200 Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyei polgármester, illetve RMDSZ-es elöljáró azzal a céllal, hogy az önkormányzatok együtt dolgozzák ki a térség gazdasági és kulturális fejlesztési stratégiáját. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS