2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elmarad a székelyudvarhelyi időközi választás

2007. május 31. 15:10, utolsó frissítés: 15:14

Nem választhat önkormányzati testületet június 3-án Székelyudvarhely, miután a marosvásárhelyi táblabíróság május 29-én felfüggesztette a június első hétvégéjére választást kiíró kormányhatározatot, és az Állandó Választási Hatóságnak a lebonyolítást szabályzó rendeletét is. A táblabíróság az RMDSZ-t sem fogadta el érdekelt félként, elutasítva belépését a perbe.

Bár az ítélet nem jogerős – öt napon belül megfellebbezhető – a kormányhatározat felfüggesztése eredményeként nem tartható meg a június 3-i székelyudvarhelyi időközi választás, mivel lejár az eljárások elvégzésére kiírt határidő.

Ebben a ciklusban a június 3-ára kiírt önkormányzati választás volt az utolsó lehetőség az önkormányzati testület megválasztására tekintettel arra, hogy az országos helyhatósági választások előtt egy évvel, június 6-a után már nem szervezhető időközi voksolás. Leghamarabb tehát csak a 2008-as helyhatósági választásokkor lesz önkormányzata Székelyudvarhelynek.

Szász Jenő polgármester, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke győzelemként értékelte a táblabíróság ítéletét. „Csak a pluralizmus, a politikai sokszínűség jegyében lehet választásról beszélni, és az MPSZ kizárásával ez az elv sérült. Ezt korrigálta a táblabíróság ítélete” – mondta Szász.

Véleménye szerint a Traian Băsescu államelnök leváltására kiírt népszavazás hozadékaként a választási törvény amúgy is változni fog így elképzelhető, hogy a helyhatósági választáson is egyéni választókerületes szavazási rendszer lesz. „Székelyudvarhelyen 17 tagú az önkormányzati testület és a szavazókörzetek száma is 17” – hozta fel példaként Szász, aki reméli, az új választási törvény nem 25 ezer támogató aláírástól és pártlistáktól, hanem a választóktól teszi függővé a jelöléseket.

Szász Jenő polgármesterrel szemben negatív döntésként értékelte a tábalbíróság határozatát Sófalvi László, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke. Szerinte „a városban továbbra is marad az egyszemélyes diktatúra, a demokráciához szükséges hatalommegosztásnak nincs intézményes kerete, hiszen a döntéshozó és a végrehajtó egyetlen személy” – mondta Sófalvi. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS