2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós védzáradék Románia ellen: jogilag okés, politikailag kényes kérdés

2007. május 31. 17:14, utolsó frissítés: 17:16

Az Európai Bizottság hivatalosságainak csütörtöki nyilatkozata alapján, politikai, és nem jogi döntés lesz az igazságügyi védzáradék életbe léptetése Romániával és Bulgáriával szemben. Jogi szempontból az utóbbi időben megvalósított reformok nem meggyőzőek – állítják az EB vezetőségéhez közeli források.

Az EB több szakértői csoportot küldött a két országba, amelyeknek feladata volt felmérni az országok jogi előremenetelét a korrupcióellenes harc és igazságszolgáltatási reform terén. Ezzel párhuzamosan a Tăriceanu-kormány jelentésben számolt be ezeken a területeken elért eredményeiről, illetve az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI)jogszabályának módosításáról.

A kormány május 25-i jelentése az utolsó olyan helyzetismertető dokumentum, amit az EB-nek küld Románia. Ennek alapján dönt az Európai Unió az igazságszolgáltatási védzáradék életbe léptetéséről.

Az igazságügyi védzáradék életbe léptetéséről nem Franco Frattini igazságügyi biztos dönt, tekintettel arra, hogy a döntés nem jogi, hanem politikai kérdés. Éppen ezért a Romániáról és Bulgáriáról szóló jelentést az EB kormányfőtitkársága dolgozza ki, továbbá a védzáradék életbe léptetéséről az EB elnöke, Jose Manuel Barroso fog dönteni – vélik az EB hivatalosságai.


Rendkívül jelentős szerepet játszik


a döntés meghozatalában Catherine Day kormányfőtitkár, akinek feladata bemutatni az Európai Bizottság elnökének a két ország összes területen elért eredményeit. Az EU négy régi tagországa – Nagy-Britannia, Franciaország, Svédország és Hollandia – nagykövetének márciusi találkozója Catherine Dayjel a kormányfőtitkár kulcsszerepét jelzi a Romániára vonatkozó június 27.-i döntésben.

A találkozón a négy állam arról kért tájékoztatást, miért teljesíti gyengén a két állam csatlakozás utáni kötelezettségeit, valamint az EB részéről jövő engedékeny bánásmód megindoklását kérte.

Az EB azt ígéri, nem azonos kritériumok alapján fogja értékelni Románia és Bulgária teljesítményét. „A Romániáról és Bulgáriáról szóló jelentés őszinte lesz, a két állam által el nem ért célokat hangsúlyozva ki” – ígérik az európai diplomaták.

Jelen pillanatban az EB a védzáradékok életbe léptetése fele hajlik, mindeddig azonban nem született döntés az ügyben, eközben pedig a tagállamok Bizottságra gyakorolt nyomása döntő jelentőségű lesz” – nyilatkozták ugyanezen források. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS