2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Táblabotrány Marosvásárhelyen: a közigazgatási bírósághoz fordulna az RMDSZ

2007. május 31. 18:01, utolsó frissítés: 18:01

Ma tárgyal az RMDSZ frakciója a marosvásárhelyi Vár sétány feliratozása körül kialakult törvénytelenségről.

Noha korábban a marosvásárhelyi önkormányzat megszavazta a Vár sétány román-magyar, kétnyelvű feliratozását, Dorin Florea polgármester mégsem teljesítette az önkormányzat határozatát. Jelenleg román egynyelvű feliratozás jelzi a sétányt „Bulevardul Cetãtii” néven.

A marosvásárhelyi RMDSZ-es városi tanácsosok szerint Florea polgármester és hivatala sorozatosan megtagadja a határozatba foglalt kétnyelvűség alkalmazását. A Vár sétány kétnyelvű utcanévtáblájának a kifüggesztéséről két éve döntött a tanács, s csupán a civil szervezetek többszöri felszólítása után helyezték el a táblát, amely nem tartalmazza az utca magyar elnevezését.

Az általa aláírt és közzétett hirdetésekben Dorin Florea következetesen a korábbi elnevezést, a Ion Antonescu tábornok utcát használta. A Pro Europa Liga nemkormányzati szervezet több ízben is figyelmeztette a polgármestert, amennyiben nem tartja tiszteletben a háborús bűnösökre vonatkozó törvényt, kénytelenek lesznek a bírósághoz fordulni. A felkérés nyomán az önkormányzat két évvel ezelőtt eltávolította a régi utcanévtáblákat.

Benedek István frakcióvezető úgy vélekedett, amennyiben a polgármesteri hivatal nem hajlandó betartani az önkormányzati határozatot, az RMDSZ feljelentést tesz a közigazgatási bíróságon. "Nincs miért a prefektushoz folyamodnunk, mert a kétnyelvűség betartása érdekében úgysem tesz semmit a kormánymegbízott" – szögezte le Benedek. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS