2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia világszinten a 26-ik legbékésebb ország a The Economist rangsora alapján

2007. június 01. 11:06, utolsó frissítés: 12:04

A The Economist Intelligence Unit – gazdasági-politikai hetilap elemző osztályának – értékelése alapján Románia világszinten a 26-ik legbékésebb állam a rangsorba állított 121 ország közül. Az értékelés alapján Románia előbbre található a rangsorban, mint Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia vagy Bulgária.

A világ legbékésebb országainak rangsorát Norvégia vezeti, miközben a másik végponton található Irak, amelyet Szudán, Izrael és Oroszország előz meg. Az Amerikai Egyesült Államok a 96-ik helyet foglalja el.

A The Economist Intelligence Unit első alkalommal állított össze egy ilyen jellegű skálát, melyben néhány kritériumot vett figyelembe. Így az összehasonlítás fő szempontja volt többek közt az, hogy milyen feltételekkel juthatnak az állampolgárok lőfegyverhez jutni, továbbá a katonai költségvetés mértéke. Szempont volt a korrupció elterjedtsége, továbbá az emberi jogok tiszteletben tartása is.

A rangsort azt megelőzően hozták nyilvánosságra, hogy a világ nyolc leggazdagabb államának vezetői a G8 csúcson Németországban a globális jelentőségű problémákról tárgyalnának. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS