2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újraéled a liberális-demokrata koalíció?

2007. június 01. 12:04, utolsó frissítés: 15:59

Felélesztené a feloszlott liberális-demokrata DA választási szövetséget Traian Băsescu államfő. Az elnök szerdai parlamenti beszédében utalt a DA szövetség újraélesztésére. Szerinte amennyiben nem sikerül előrehozott választásokat tartani, a 2004-es választási eredmények alapján kell újraértékelni a kormányzást, valamint ennek alapján kell egy új társadalmi legitimitással felruházott kabinetet alakítani.

A Cotidinaul országos napilap pénteki száma szerint a parlamenti pártok félreértelmezték az elnök kijelentését. Az elnök felszólalásából a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy értelmezte, Băsescu államfő a 2004-es parlamenti választások relatív győztesére utalt a kormányalakítás kapcsán, amely maga a PSD volt.

Sebastian Lăzăroiu elnöki tanácsadó, a parlamenti beszéd szövegének egyik előkészítője a Cotidianulnak azt nyilatkozta, az államelnök egy új kormány megalakítása kapcsán tett utalásában nem a PSD-re gondolt, hanem egy demokratákból (PD), liberális demokratákból (PLD) és liberálisokból (PNL) létrehozható új kabinetre.

Lăzăroiu szerint az elnök nem csupán a 2004-es parlamenti választásra, hanem az utána tartott elnökválasztásra is utalt. Az elnöki tanácsadó emlékeztetett, az elnökválasztások első fordulójában a PSD+PUR – jelenleg Konzervatív Párt (PC) – jelöltjének első fordulós győztesét Traian Băsescu államfő legyőzte az elnökválasztás második fordulójában, ez pedig egy jelzés volt a lakósság részéről a PSD számára, hogy ellenzékbe kell vonulnia.

Az elnöki tanácsadó megjegyezte, a DA felélesztése csak akkor bizonyulhat életképes alternatívának az elnök számára, ha a liberális alakulat kivonja magát az olyan üzletemberek irányítása alól, mint Dinu Patriciu, továbbá megszabadul Călin Popescu Tăriceanu jelenlegi kormányfőtől és befolyásos körétől. (cotidianul/realitatea/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS