2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia: 6 százalékkal bővült a gazdaság az első negyedévben

2007. június 01. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Románia hazai összterméke az első negyedévben, 68,49 milliárd lej, 6 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél, közölték az Országos Statisztikai Hivatalban (INSSE) pénteken

A tavalyi első negyedben 6,9 százalékkal, az utolsó negyedévben 7,6 százalékkal, tavaly egész évben 7,7 százalékkal volt nagyobb a román GDP az egy évvel korábbinál. A mostani lassulás a lakossági fogyasztás némileg szerényebb növekedésének tudható be.
Idénre a hivatalos kormányzati várakozás 6,5 százalék, de a múlt hónapban a pénzügyminiszter valószínűbbnek tartott 7 százalékos többletet.

Románia hazai összterméke tavaly 342,418 milliárd lej volt, ez 7,7 százalékkal volt több reálértékben a 2005-ösnél. A növekedést főleg a rohamosan szaporodó külföldi beruházások táplálják, és a lakossági fogyasztás is sebesen bővül, éves összehasonlításban 10 százalék fölött, az átlagbér 10-12 százalékos éves reál-emelkedéseiből. A kormányzati költekezés viszont v egyes infrastrukturális beruházások szervezetlensége miatt – egyelőre elmarad még a tervektől is.


Főleg ezért a GDP viszonylag inflációmentesen növekedhet

a nagy tőkebeáramlás, a növekvő kereskedelmi deficit és az importot vonzó, növekvő lakossági kereslet ellenére, habár az EU-import maga is fékezi valamelyest az átlagos drágulást, csakúgy, mint a tőkebeáramlás, amely drágítja a lejt.

Ám az államháztartás inflációs szempontból jótékony állapotában is változás várható, habár egyelőre nagy a bizonytalanság az előrejelzésekben. Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter szerint nem valószínű, hogy az államháztartási hiány az idén meghaladná a GDP-hez viszonyított 2,8 százalékot, sőt, akár a hazai össztermék legföljebb 2,4-2,5 százaléka is lehet.

Az előrejelzést május közepén módosították lefelé, mert a becsültnél nagyobb a költségvetés bevétele és a gazdaság is a vártnál erősebben bővül a minisztérium szerint.

A pénzügyminisztériumban most arra számítanak, hogy jövőre az államháztartási hiány 2 százalék alatti lesz, valószínűleg 1 százalékhoz közeli, ez is jóval kisebb a korábbi hivatalos előrejelzéseknél. Az EU-szabály legföljebb 3 százalékot ír elő. (reuters, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS