2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb vádat emeltek Năstase ellen: megakadályozta, hogy feleségét pénzmosással vádolják

2007. június 01. 16:02, utolsó frissítés: 16:02

Megvesztegetés gyanújával újabb vádat emelt Adrian Năstase exminiszterelnök ellen a korrupcióellenes ügyekben illetékes ügyészség. A politikus ellen fél év alatt másodszor emel vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). Azelőtt zsarolással és kenőpénz elfogadásával vádolták, most megvesztegetés miatt készülnek felelősségre vonni.

A PSD volt vezetőjének ügyeit ismét az ún. Tamara nagynéni történet kapcsán vizsgálják. Năstase feleségének, Danának az elhunyt rokonáról van szó, akinek nevét tavaly év elején kapta fel a sajtó. Năstase egymillió dollárt örökölt ettől az asszonytól – legalábbis a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozatában ezzel indokolta feltűnő anyagi gyarapodását. A sajtó viszont akkor kiderítette, hogy Tamara néni meglehetősen szerény körülmények között tengődve élt.

Állítólag Tamara néni eladott műtárgyaiból származik az a 400 ezer dollár is, amelyet Dana Năstase helyezett el egy bankszámlán. E pénz után azért kezdett el nyomozni a hatóság, mert a politikus feleségének havi jövedelme nem indokolta ezt a mennyiséget. Ez a történet áll most az ügyészek figyelmének központjában.

Ion Melinescu, a Pénzmosás-ellenes és -megelőzési Országos Hivatal (ONPCSB) vezetőségi tagja 2000-ben értesítette az akkor még csak képviselőként tevékenykedő Năstasét, hogy a hivatalnál vizsgálják a felesége bankszámláján szereplő 400 ezer dollárt. Az ügyészek szerint Melinescu megígérte Năstasénak, hogy segít megakasztani a vizsgálatot, majd később el is tüntette az aktát.

A tisztségviselő meg is kapta jutalmát, az ügyészek szerint ugyanis a politikus kormányfőként kinevezte őt az ONPCSB elnökévé.

Ezért emeltek most vádat Năstase és Melinescu ellen egyaránt. A volt miniszterelnök ellen tavaly novemberben is pert indítottak egy hasonló ügyben. Az ügyészek szerint ugyanis a politikus azért nem váltotta le az építkezéseket ellenőrző szakhatóság éléről Irina Jianut, mert ez utóbbi 1,3 millió eurót fizetett cserébe e szívességért. (hírszerk., mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS