2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ártatlannak vallja magát az újságírórablással vádolt Hayssam

2007. június 01. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Ártatlanságát hangsúlyozta pénteken a terrorizmussal vádolt szíriai-román állampolgárságú üzletember, Omar Hayssam. A vállalkozónak tavaly veszett nyoma, miután a hatóságok pert indítottak ellene az Irakban elrabolt három újságíró ügyében.

Hayssam az Antena 3 hírtévének telefonon azt nyilatkozata, Libanonban tartózkodik, és addig nem hajlandó felvenni a kapcsolatot a román hatóságokkal, amíg vissza nem vonják vissza az ellene kiadott nemzetközi letartóztatási parancsot. Hozzátette, rendelkezésére állnak azok a dokumentumok, amelyek ártatlanságát bizonyítják, és egyben tisztázzák a még mindig homályos túszügyet. Kifogásolta, hogy a romániai bíróság nem fogadja el a bizonyítékait.

Hayssam éppen akkor adott hírt magáról, amikor lezárult az ellene indított jogi eljárás, és jövő hétre várható az ítélethirdetés. Az ügyészség szerint a kétes üzletei miatt már korábban a hatóságok látókörébe került Hayssam szervezte meg az újságírók elrablását, hogy a túszejtőknek szóló váltságdíjnak feltüntetve


jelentős mennyiségű pénzzel távozhasson az országból.

Az üzletember cáfolta ezt a vádat. Szerinte a 2005 tavaszán végrehajtott emberrablásban iraki és romániai személyek is részt vettek. Hozzátette: az sem igaz, hogy ő a titkosszolgálatok segítségével menekült volna el Romániából, és hogy fedett ügynök lenne. Tavaly június végén kitervelt és végrehajtott szökését azzal indokolta, hogy olyan információk birtokába jutott, miszerint hatvan napon belül ismét letartóztatták volna a hatóságok.

Az üzletember tavaly július végén szökött meg, miután gyenge egészségi állapota miatt a bíróság szabadlábra helyezte őt. Hayssamot korábban vastagbélrákkal műtötték meg. Szökése kapcsán számos feltételezés látott napvilágot – a hazai sajtó szerint valamilyen segítséget kaphatott a titkosszolgálatoktól, mivel állítólag fedett ügynökként tevékenykedett Romániában.

Tény, hogy az elmenekülése "földrengést" okozott az igazságügyi és a hírszerzési szerveknél, a három legfontosabb titkosszolgálat vezetője benyújtotta lemondását, akárcsak az akkori főügyész.

Eljárás indult az újságírókkal együtt túszul ejtett 53 éves Mohamed Munaf ellen is, akit viszont az amerikai erők vették őrizetbe kihallgatás céljából, rögtön azután, hogy a tudósítók kiszabadultak. Őt közben átadták a bagdadi központi bíróságnak, amely kötél általi halálra ítélte. Munaf most az iraki legfelsőbb bíróság ítéletére vár. (antena 3, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS