2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A képviselőket kérték fel, szavazzanak a ciántechnológia ellen

2007. június 04. 10:43, utolsó frissítés: 12:03

151 választópolgár szólította fel Csíkszeredában, gyermeknapon, a Zöld Székelyföld és a Zöld Erdély egyesületek kezdeményezésére a Hargita megyei képviselőket, hogy szavazzanak a ciántechnológia betiltásáról szóló törvénytervezetről, amikor a Képviselőházban dönteni kell ez ügyben. A romániai bányászati törvény (Legea minelor nr. 85/2003) módosítására vonatkozó törvénytervezet betiltaná a ciántechnológia használatát a romániai bányászatban.

A választópolgárok azt követően fordultak a választott képviselőikhez, miután a szóban forgó törvénytervezet elbukott a felsőházban a csekély jelenlét miatt. A május 30-i ülésen, ugyanis a 137-ből csupán 73 szenátor volt jelen. A jelenlévők nagy többsége (75%) így hiába szavazta meg a törvényt, a szükséges 69 szavazat helyett csak 55 gyűlt össze. A Szenátus üléséről 4 RMDSZ-es szenátor is hiányzott (Frunda György, Markó Béla, Szabó Károly Ferenc és Verestóy Attila).


Markó Béla, szövetségi elnök május 23-án biztosította a hozzá nyílt levélben forduló 32 erdélyi civil szervezetet, hogy az RMDSZ támogatja a törvénytervezetet.

"Mindhiába biztosított minket Markó Béla az RMDSZ támogatásáról, ha ő maga sem jelent meg a szenátus ülésén, amikor a törvénytervezetet meg kellett volna szavazni. Reméljük az RMDSZ képviselői nem csak szóban, hanem jelenlétükkel és szavazatukkal is támogatni fogják a ciántechnológia betiltását, amikor a Képviselőházban a végső döntés megszületik" mondta Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke.

Mi elmentünk szavazni amikor ön a képviselői mandátumát támogatásunkkal megszerezte. Ezúton kérjük önt, hogy ön is menjen el szavazni, amikor a szóban forgó törvénytervezet a Képviselőház asztalára kerül, áll a 151 szavazópolgár - köztük Sógor Csaba és Eckstein-Kovács Péter szenátorok - által aláírt levélben.


"Tekintettel az elhíresült nagybányai ciánszennyezésre, amely példátlan ökológiai katasztrófaként pusztított végig a Tisza magyarországi szakaszán is, tekintettel az ezzel kapcsolatos 125 millió dolláros magyarországi kártérítési igényre, tekintettel a ciántechnológia használatának rendkívüli környezeti és egészségügyi kockázataira, valamint tekintettel arra, hogy a ciántechnológia betiltása semmilyen gazdasági vagy szociális hátrányt nem okozna, meggyõzõdésünk, hogy a legfõbb ideje lenne a megelõzés elve alapján véglegesen elkerülni a hasonló jövõbeni szennyezések kockázatát" - nyilatkozta Csonta László, csíkszeredai aláíró, a Zöld Székelyföld Egyesület elnöke.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS