2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halállal fenyegették meg Tismăneanut a kommunizmus elítélése miatt

2007. június 04. 11:59, utolsó frissítés: 13:53

Halállal fenyegették meg Vladimir Tismăneanu politológust május 29.-én, a kommunizmus elítélésében játszott szerepe miatt. Tismăneanu szerint a halálos fenyegetést tartalmazó levél feladója abban érdekelt, hogy megfélemlítse őt és azt az elnöki szakértői csoportot, amely a politológus vezetésével a kommunizmusról készített jelentés kidolgozásáért felelt.

A professzor szerint a levél feltehetően a Nagyrománia Párthoz (PRM) tartozó személyiségektől vagy csoporttól származik, figyelembe véve Corneliu Vadim Tudor és az alakulat többi tagjának a Tismăneanu-jelentés néven ismertté vált, a diktatúra bűneit sorba vevő dokumentummal szembeni vehemens megnyilvánulását. A politológus azt nyilatkozta: a tett tipikus titkosrendőrségi akció és az 1989 előtti fenyegetésekhez hasonlítható, amikor még a Szabad Európa Rádió munkatársa volt.

Tismăneanu a fenyegető levelet pontosan a Maryland Egyetem elismerésével egy időben kapta kézhez, melyben a kommunizmusról készített jelentéséért kapott kitüntetést az egyetem vezetőségétől. A levél a halállal fenyegető szöveg mellett, néhány Tismăneanu és a jelentést elkészítő csoport ellen irányuló, a România Mare és a Tricolor kiadványokból kivágott újságcikket is tartalmazott.

A fenyegető levélről az Egyesült Államokban élő professzor tájékoztatta az amerikai hatóságokat, valamint Traian Băsescu elnök hivatalát is.

A politológus június 9.-ére tervezett romániai látogatása előtt kapta a fenyegető levelet. A látogatás alkalmával Tismăneanu több más kommunizmust kutató történésszel együtt elkészíti az áprilisban kiadott kommunizmusról szóló jelentés végső változatát, amely könyv formájában fog megjelenni. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS