2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harmadik nekifutásból összegyűlt a kellő számú aláírás a bizalmatlansági indítványhoz

2007. június 04. 15:34, utolsó frissítés: 17:36

Összegyűjtötte a Demokrata Párt (PD) a Tăriceanu-kabinet elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásához szükséges 119 aláírást. A demokraták elnöke június 4.-én arról számolt be, a kisebbségi kabinet ellen irányuló dokumentumot a szükséges 119 képviselőn kívül további három honatya támogatta.

A dokumentumot ugyancsak aláírók egyike kisebbségi képviselő, továbbá egy szociáldemokrata és egy konzervatív.

Emil Boc demokrata elnök szerint a Tăriceanu-kabinetnek azért kell mennie, mert elveszítette hitelét. A demokraták feje azzal érvel, Tăriceanu támogatta az államfő menesztését, de a polgárok 75 százalékban szembementek ezzel a szándékkal. Így a kormányfőnek elegánsan vállalnia kell a népszavazás árát – fejtette ki Boc.

A demokrata politikus szerint a kisebbségi kabinet ellen benyújtandó indítvány tisztázni fogja a hatalmi erőviszonyokat. Ennek eredménykényt ki fog derülni, hogy a jelenlegi kormány 20 százalékos parlamenti támogatottsággal rendelkezik, míg a jelenlegi ellenzék 80 százalékos támogatottságú – véli Boc.

Harmadik érvként a demokrata politikus a kabinet gyenge teljesítményét nevezte meg, amely a kormány távozását indokolná. Szerinte a kormány olyan területeken, mint az igazságszolgáltatás vagy a mezőgazdaság, komoly gondokkal küszködik.

„Igazságszolgáltatás terén a védzáradék életbe léptetésével szembesülünk, az egészségügyben gyógyszerhiánnyal, mivel rosszul osztják el a pénzeket, a mezőgazdaság terén a miniszterelnök nem képes kezelni a szárazságot – fejtette ki Boc.

Emellett a demokraták elnöke elmondta, Románia politikai stabilitását egyedül az előrehozott választások biztosíthatják.

A demokraták bizalmatlansági indítványát eddig kétszer utasította vissza a parlament. Első ízben a képviselőház elnöke felfedezte, bár 116 aláírás jelent meg a benyújtott dokumentumon, valójában csak 115 képviselő írta alá azt. A júnus 1.-i második nekifutásra azért nem fogadták el a demokraták által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, mert Mihai Lupoi szenátor visszavonta aláírását. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS