2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harangzúgás, gyertyagyújtás és Bayer Zsolt: trianoni megemlékezést szervezett az EMI

2007. június 05. 08:32, utolsó frissítés: 08:32

Ötperces harangozással kezdődött a trianoni szerződésre való megemlékezés Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezésében. A központi parkban tartott emlékezésen a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) nevében Gazda Zoltán, az EMI nevében Tamás Simon Lehel, valamint Bayer Zsolt publicista szónokolt. Utóbbi hangsúlyozta, szerinte "nincs többféle magyar, csak magyar". A rendezvényen mintegy kétszázan vettek részt.

>> A trianoni béke 87. születésnapjára >>


Ugyancsak az EMI rendkívüli történelemórát hirdetett estére, hogy annak keretében emlékezzenek meg a trianoni békeszerződésről. Itt Gaál Sándor, a Romániai Magyar Cserkészszövetség elnöke Cserkészbarangolások a millenniumi emlékművek helyszínein címmel tartott előadást.

A könyvtár előterében Fodor András kolozsvári gyűjtő Szobordöntő Trianon című kiállítása látható, a tárlat a békeszerződés aláírása után lerombolt, Kárpát-medencei magyar vonatkozású szobrokat mutatja be. Este 9 órára közös gyertyagyújtásra és megemlékezésre hívták a város lakosságát a szervezők a temetőbe, az első világháborús honvéd-emlékműhöz.

Több mint százan gyűltek össze Gyergyószentmiklóson is, a római katolikus temetőben található hősök emlékművénél. Római katolikus és református egyházi személyiségek, történészek beszéltek a szerződésről, annak hatásáról, majd az emlékezés koszorúit helyezték sokan az emlékműnél.

Az EMI nagyváradi szervezete Babits Mihály, Wass Albert, Papp-Váry Elemérné, József Attila, Karinthy Frigyes, Reményik Sándor műveiből rendezett előadás Trianonról. Filmvetítés keretében felvételeket mutattak be a Magyar Királyi Honvédség 1940. szeptember 6-i nagyváradi bevonulásáról. Marosvásárhelyen és Kolozsváron is filmvetítéssel, előadásokkal, kiállításokkal és más programokkal emlékeztek meg az évfordulóról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS