2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

JP Morgan-elemzés: egyre kevésbé lehet finanszírozni Románia folyómérleg-hiányát

2007. június 05. 08:37, utolsó frissítés: 08:37

Erősen romlik Románia folyómérleg-hiánya, és ezzel egy időben annak finanszírozási minősége is, mivel a hiány fedezete egyre inkább a portfolió-tőke felé tolódik, áll az JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató hétfőn kiadott átfogó elemzésében, amely a külső monetáris környezet szigorodását, ezen belül az euróövezeti és az amerikai jegybanki kamatszint emelkedését is jósolja.

A JP Morgan londoni befektetési részlegének heti világgazdasági előrejelzése szerint Románia GDP-arányos folyómérleg-hiánya az idén 11,7 százalékra duzzad a tavalyi 10,3 százalékról. Ezen belül a külkereskedelmi deficit 2007-ben várhatóan 13,6 százalékra emelkedik a 2006-ban mért 12,1 százalékról.

Ez utóbbi fő okai között említi az elemzés az import jelentős olcsóbbodását, miután a lej 2003 decembere óta 57,7 százalékos effektív reálfelértékelődésen ment át. Emellett az egy főre jutó reáljövedelem idei emelkedése a JP Morgan becslése szerint eléri a 12 százalékot, a csökkenő infláció, a munkahelyek gyarapodása és a jelentős nominálbér-növekedés révén.

Ráadásul a Tăriceanu-kormány nem folytat olyan gazdaságpolitikát, amely a folyómérleg-hiány csökkentését célozná, sőt éppen ellenkezőleg: a laza költségvetési és pénzügypolitika híve, áll a londoni elemzésben.

A ház szerint ezzel egy időben a külső hiány finanszírozásának minősége is romlik, mivel a legtöbb nagyszabású privatizációs ügylet már lezárult, és így a korábbi éveknél nagyobb szerepet kapnak a portfolió-beáramlások.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) gyors ütemben csökkenti a kamatot, ami lendületet adhat az eddig is meredeken növekvő belső hitelkiáramlásnak, tovább mélyítve a külső egyensúlyhiányt, áll a JP Morgan elemzésében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS