2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Június 10-én fejezi be zarándoklatát a csángók magyar miséjéért Ferkó Zoltán

2007. június 06. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

Sikeresnek nevezte kerékpáros zarándoklatát Ferkó Zoltán, akit Iaşi-ban magas rangú egyházi vezetők fogadtak, Petru Gherghel püspökkel folytatott megbeszélése pedig a viszontlátás ígéretével ért véget. A budapesti fiatalember kedd estére már megtette kerékpáron a négyezredik kilométert. Másfél hónappal ezelőtt, április 22-én indult Budapestről, hogy útjával a moldvai csángóknak a magyar nyelvű templomi szolgálat iránti igényére hívja fel a közvélemény és az egyházi elöljárók figyelmét.

>> Ferkó Zoltán naponta frissített személyes beszámolói a zarándoklatról a zarandoklat.blogol.hu oldalon olvashatók >>

Ausztrián és Olaszország nagy részén átkarikázva a Vatikánban adta át a magyar misére vonatkozó petíciót, majd Horvátországon és Magyarországon áthaladva érkezett Erdélybe. Arad közelében lépte át a határt, áthaladt Déván, Gyulafehérváron, Dicsőszentmártonon, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, majd részt vett a csíksomlyói búcsún. Ezután Csángóföldre kerékpározott, kedden este pedig Csíkszeredába érkezett.

Ferkó Zoltán az MTI kérdésére elmondta, hogy a találkozó Petru Gherghel katolikus püspökkel feszült hangulatban kezdődött, de a közös ima, a felszabadult, érvekkel alátámasztott eszmecsere során enyhült a légkör. A magyar nyelvű mise ügyének rendezése azonban várat még magára. "A moldvai egyházi elöljárók azzal érvelnek, hogy a magyar misét kérők táborokra osztják a falvakat, megbontva azok egységét" - mondta a kerékpáros zarándok.

Ferkó Zoltán útja június 10-én zárul: ekkor érkezik vissza Budapestre. (mti, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS