2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lobbi Czirjákért: háromezren támogatják a kolozsvári katolikus főesperes visszahelyezését

2007. június 06. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

Több mint háromezer – Kolozsvár Szent Mihály Egyházközségének hívei és a város magyar lakossága körében gyűjtött – aláírást nyújtottak be tegnap a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséghez a katolikus hívők azzal a céllal, hogy az egyházi vezetők változtassanak a döntésen, amely Czirják Árpád főesperesi mandátumát augusztus elejéig szabja ki.

Az aláírásokat és a csatolt levelet Potyó Ferenc érseki helynök vette át, amit Jakubinyi György érseknek továbbít.

A hívek tiltakozását az váltotta ki, hogy a gyulafehérvári érsekség május 6-i körlevelében egyedül Czirják Árpád kolozs-dobokai, illetve Csató Béla marosi és küküllői kerület főesperesének mandátumát nem hosszabította meg újabb öt évre, ahogyan arról más főesperesek esetében rendelkezett.

Balogh Gizella, az aláírásgyűjtést kezdeményezők egyike, a Katolikus Nőszövetség elnöke szerint Czirják nagy munkát végzett az evangelizáció terén, és komoly hitoktatást indítva el felrázta az ifjúságot. Szerinte ugyancsak a főesperesnek köszönhető, hogy az egykor elkobzott főtéri ingatlanok visszakerültek az egyház tulajdonába, és jövedelmet is termelnek az egyházi intézmények működtetésére.

„Azért zajlanak a folyamatos építkezések és felújítási munkálatok, mert idővel, a magyar lakosság számának folyamatos csökkenésével lesznek olyan plébániák, amelyeket a hívek képtelenek lesznek fenntartani – fejtette ki Balogh Rozália – így Kolozsvárra hárul majd ezek megsegítésének feladata is.”

Megosztja a híveket a kolozsvári fõpap áthelyezése címmel szintén erről az ügyről közöl riportot az Új Magyar Szó szerdai száma, kitérve az egyik visszakapott belvárosi ingatlanban működő vállalkozás, az Agapé szálloda és vendéglő működtetése körüli visszásságokra is.

Potyó Ferenc érseki helynök a Krónika napilapnak kijelentette: nem lehet pénzügyekre szűkíteni az áthelyezési ügyet, és szó sincs büntetésről, hiszen más plébániák is elmaradtak a befizetésekkel. A hívek által felsorolt érvek valóban nagyon fontos szempontok, de a közösség véleménye ellenére sem lehet pótolhatatlanként feltüntetni valakit, tartja az érseki helynök. Potyó megkérdőjelezhetetlennek nevezte a főesperes érdemeit, akitől hasonló lendületet várnak el az új plébánián is.

„A papnak és híveknek valóban fájdalmas lehet megválni egymástól, de nem a hívek pillanatnyi érdeke határozza meg a döntést, hanem az, hogy az a főegyházmegye teljes közössége javát szolgálja. Az érsek úr dicséretesnek tartja, hogy a hívek kiállnak papjuk mellett, és kéri őket, ugyanúgy álljanak oda Czirják Árpád utódja mellé is” – fejtette ki az érseki helynök. (krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS