2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verestóy három hónap alatt 19 millió új lejt nyert a tőzsdén

2007. június 06. 17:56, utolsó frissítés: 2007. június 07. 08:52

Párthovatartozásra való tekintet nélkül jó business-nek tartják a honatyák az állami befektetési alapok (SIF) részvényeivel tőzsdézni, írja a Săptămâna Financiară üzleti napilap.

Szinte minden romániai parlamenti vagy kormánytagnak vannak részvényei, azonban négy politikusnak van jelentősebb portfóliója. Különösen nagy értékű SIF-részvénycsomaggal Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő, Vasile Blaga volt belügyminiszter (PD), Ionuţ Popescu expénzügyminiszter (PNL), Codrut Şereş volt gazdasági miniszter (PC) és Verestóy Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rendelkezik.

A miniszterelnök nem módosítitt a portfólióján az utóbbi két évben, de értéke 30575 lejjel megugrott, mert az állami befektetési alapok részvényei felértékelődtek a börzén. Tăriceanu birtokában SIF Moldova, SIF Transilvania és SIF Oltenia-részvények vannak, de ezenkívül két bankban, a BRD-ben és a Banca Transilvania-ban is van minimális részesedése.


Az egyik legszámottevőbb részvénypakettel


Verestóy Attila rendelkezik, akinek brókercége három hónap alatt 20 millió lejes bevételt ért el a bukaresti tőzsdén. 2006 szeptembere és októbere között a szenátor 600 ezer lej értékben vásárolt a SIF Banat-Crişana részvényeiből, továbbá 700 ezer lejnyit szerzett be a SIF Transilvania és 525 ezernyit a SIF Muntenia papírjaiból. Ezzel párhuzamosan eladta egymillió lejes SIF Moldova és 2,4 milliós SIF Oltenia részvénycsomagját. Az ügylet nyomán a szenátor nyeresége 8 millió lej.

A Rompetrol konstancai finomítójának részvényeiből a szenátor 40 millió lejnyit birtokol, és 3,5 millió lejnyi Petrom-papírja van. A teljes részvénypakett értéke tavaly szeptemberben 45,84 millió lej volt, értéke az év végére 64,71 millióra emelkedett.

A SIF-részvénycsomag kapcsán Verestóy Attila ellen nyomozni kezdett a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), azt vizsgálva, befolyásolta-e a szenátor anyagi helyzetét annak a kormányrendeletnek az elfogadása, amely a SIF-es tulajdonrészek felső plafonját határozta meg. Az erről szóló parlamenti végszavazás 2006 március 28-án zajlott.

A politikus ennek kapcsán elmondta: pármillió lejes SIF-részvénycsomagjából a szavazás napján, illetve azt megelőzően nem adott el semmit, sőt kisebb csomagokban újabb részvényeket vásárolt az állami befektetési alapok papírjaiból. (săptămâna financiară)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS