2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ingyenes internetszolgáltatást ajánl Románia az Európai Unión belül

2007. június 07. 09:42, utolsó frissítés: 09:44

Az internethasználatot ingyenes közszolgáltatásként szabályozó európai irányelv kibocsátását és az Európai Unió állampolgárai közötti információcserét megkönnyítő közös európai webplatform létrehozását javasolta az EB-nek Marius Opran, az európai gazdasági és társadalmi bizottság román képviselője.

„Olyan irányelv kidolgozására tettem ajánlatot, amely az összes Európai Uniós tagállamot a helyi hatóságokkal együtt, az egyes országok ingyenes vezeték-nélküli (wireless) internetszolgáltatással való teljes lefedésére kényszerítené rá” - fejtette ki Opran.

A romániai internetszolgáltatók képviselői szerint egy ilyen jellegű megoldás nehezen fogadható el, mindaddig amíg az EU többféle internethálózat kiépítését szorgalmazza.

Ezzel párhuzamosan Gheorghe Şerban az Internet Service Provider Országos Egyesületének igazgatója kifejtette, a wireless technológia zsúfolt városi környezetben valóban nagyon jól kezeli az internetszolgáltatás problémáját, és könnyen kivitelezhető, azonban költséges megoldás. Mindazonáltal érdekes kivitelezés – vélte Şerban.

A gazdasági és társadalmi bizottság romániai képviselőjének ajánlása kapcsán megfogalmazódik, hogy az ingyenes internetszolgáltatás éppen a szolgáltatókat érinti hátrányosan, mivel a megkötött szerződések révén nem jutnak bevételhez.

Marius Opran szerint az állam a szolgáltatókat bizonyos pénzügyi juttatások révén kárpotólhatná. Így az állam mentesíthetné a szolgáltatókat bizonyos illetékektől vagy az on-line reklámokból befolyó nyereségadó alól. „Mindazok akik internetszolgáltatással foglalkoznak pénzügyi előnyőket élveznének ahhoz, hogy ez a megoldás vonzóvá váljon azok számára, akik kiépítik majd a hálózatot" - nyilatkozta az irányelv kezdeményezője.

A román EB tisztségviselő ajánlásának célja a vidéki és városi környezetben élők internethozzáféhetőség terén tapasztalt különbségeinek kiküszöbölése. A legutóbbi statisztikák alapján a vidéki lakósság csupán 5 százaléka rendelkezik internethozzáférhetőséggel. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS