2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diszkriminációellenes EBESZ konferencia Bukarestben

2007. június 07. 10:41, utolsó frissítés: 10:44

A diszkrimináció megelőzése és a kölcsönös tisztelet támogatása címen indult június 7.-én az EBESZ két napos konferenciája Bukarestben. A parlament épületében tartott konferencián az EBESZ mintegy 56 tagállama, emellett számos nemkormányzati szervezet vesz részt.

A diszkrimináció ellenes konferenciát Traian Băsescu államelnök nyitotta meg. „Remélem, hogy Románia európai országok körébe való visszatérése biztosítja a románok iránti tiszteletet. Kötelességünk úgy eljárni, hogy minden állampolgár tisztelve érezze magát” - mondta nyitóbeszédében az államfő.

Az elnök szerint, Románia jelen idő szerint a kisebbségek jogait és védelmét biztosító egyik legátfogóbb törvénykezéssel rendelkezik. Traian Băsescu elmondta, minden államnak életbe kell léptetnie a diszkrimináció, xenofóbia, és rasszizmus ellen fellépő törvényt. „Úgy hiszem egy társadalom akkor demokratikus, ha minden egyén jogait tiszteletben tartják" – emelte ki az államfő.

A június 7.-én Bukarestben megkezdett konferencia a Mihai Răzvan Ungureanu ex-külügyminiszter által kezdeményezett cordoba-i antiszemita és az intolerancia más formái elleni kezdeményezés folytatása. A konferencia középpontjában az előző találkozón résztvevő tagállamok diszkrimináció terén elfogadott kötelezettségei állnak.

Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő az EBESZ konferenciáját megelőzően az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi zsidó szervezeteinek képviselőivel találkozott. A találkozón a miniszterelnök Rabbi Andrew Baker szervezeti elnökkel folytatott megbeszélést, aki részt vesz a június 7.-én és 8.-án Bukarestben zajló konferencián. Tăriceanu kormányfő és a zsidó szervezetek képviselői egyetértettek abban, fel kell lépni az antiszemitizmus, intolerancia és diszkrimináció ellen, továbbá szorgalmazni kell a kultúrák és vallások közti párbeszédet. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS