2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghiúsulhat a harmincezer munkahelyet biztosító Nokia-beruházás

2007. június 07. 14:09, utolsó frissítés: 15:29

Visszaléphet befektetési tervétől a finn Nokia, mivel a a képviselőház június 6.-án leszavazta a beruházásra elkülönített nemeszsuki földterület önkormányzati tulajdonba juttatását.

A kormány döntésének parlament általi elakasztása következtében a Nokia beruházásra elkülönített 1000 hektáros földterület még mindig az állam tulajdonában található. A beruházást mindaddig nem kivitelezheti a nemzetközi cég, míg a képviselőház nem dönt a terület önkormányzati tulajdonba való utalásáról.

A parlament döntése negatívan befolyásolhatja a partnercégekkel való kapcsolatot és egyben Románia arculatát is. A Nokia-beruházás céljára kiszemelt Tetarom ipari park igazgatója, Viorel Gavrea úgy nyilatkozott, hogy a parlament döntése hátrányosan befolyásolja a Nokia-beruházás miatt Romániába befektetni kívánó cégekkel való viszonyt is.

Gavrea szerint jelen pillanatban hazai és külföldi cégek a Tetarom III. ipari park 1000 hektáros területéből mintegy 800 hektárra tartanak igényt. A Nokia céggel való incidens folytán ezen cégek érdeklődése is csökkenhet.

A Tetarom levelet vár a finn telefongyártó cégtől, melyben a befektetők magyarázatot kérnek a parlament döntésére. Az ipari park vezetője elmondta, megpróbálta megnyugtatni a Nokia képviselőit, illetve arról biztosítani őket, hogy nem történt különösebb baj. Egyszerűen csak késésről van szó a beruházásra előkészített földterületek tulajdoncseréjének kapcsán.

Ezzel szemben a Nokia vezetői kifejezetten negatív fejleményként értékelik a parlament döntését, és a politikai döntés gondolkodóba ejtette a cég vezetőségét.

A Nokia és Emerson beruházása eredményeként a három részből álló Tetarom ipari parkban a mintegy 500 millió eurós beruházás nyomán 30.000 munkahely keletkezne.

A szenátus elfogadta a kormány kolozsvári területek birtokosváltására vonatkozó törvénytervezetét, azonban a képviselőházban a Demokrata Pártnak (PD) sikerült elakasztania azt.

A demokraták azért szavazták le a törvénytervezetet, mivel a jogszabályt a liberálisok (PNL) kezdeményezték. Indoklásaként a demokrata párti képviselők arra hivatkoztak, a Nokia befektetés következtében a helyi polgármesterek olyan ingatlanügyeket folytathatnának, amelyek személyes nyereséghez juttathatják őket. (realitatea/newsin/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS