2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia a roaming-díjak csökkentését támogatja az EU tagállamainak találkozóján

2007. június 07. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

A roaming-díjak csökkentése mellett szavaz Románia az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanácsának június 7.-i luxemburgi találkozóján. A kormány azzal indokolja döntését, hogy a roaming-árak csökkentése kedvez a felhasználóknak, ugyanakkor a csökkentés mértéke nem gátolja a mobilszolgáltatók fejlesztési terveit sem.


A roamingdíjak szabályozásáról határozó június 7.-i találkozón Porcsalmi Bálint távközlési államtitkár képviseli Romániát.


Az Európai Parlament 2007. május 23-án fogadta el a roaming-rendeletet.


Az uniós távközlési miniszterek találkozóján a roaming-díjak szabályozása mellett megvitatják a RFID (Radio Frequency Identification) bevezetésének lehetőségeit is. A RFID automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID-címkék és eszközök segítségével. A technológia bevezetése biztonsági, és egészségügyi, de kényelmi szempontokból is előnyös. Általa követni lehet élelmiszerek, gyógyszerek forgalmazását, megelőzve a hamisított termékek bekerülését a piacra. Segíthet a mentálisan súlyos sérültek, Alzheimer kórban szenvedő betegek felügyeletében. Repülőtereken, nagyáruházakban hatékony munkavégzést tesz lehetővé.


A találkozó napirendjén szerepel a postai szolgáltatásokkal foglalkozó munkacsoport beszámolója, amely az 1997-es postai keretdirektíva (97/67/EC) módosítását készíti elő. Románia támogatja a postai szolgáltatások liberalizálását, de ugyanakkor a további egyeztetéseket szorgalmaz.


Az uniós távközlési miniszterek megtárgyalják a 2007-es évre szóló i2010 Stratégia jelentését is, amelyben Románia először szerepel. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS