2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új kormánytöbbség létrehozásáról tárgyal Traian Băsescu a pártokkal

2007. június 08. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Újabb tárgyalásra hívta június 8.-án Traian Băsescu államelnök a parlamenti alakulatokat. Az államelnök ezúttal egy új miniszterelnök kinevezéséről kíván tárgyalni a pártokkal, aki egy PNL-PD-PLD alkotta többségi kabinet létrehozásáért felelne.

Az államelnök szerint a jövendőbeli kormányfőnek az új kabinetet támogató, átlátható parlamenti többséget kellene kialkudnia. A Cotroceni-i találkozóra hivatalos pártok külön-külön tárgyalnak a többségi kabinet létrehozásáról az államfővel. Legelsőként a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyeztet a Traian Băesăcuval kérdésben, utolsónak a Liberális Demokrata Párt (PLD) megy a cotroceni-be. Az RMDSZ déli 13 órától tárgyal az elnökkel.

Mint ismeretes az RMDSZ elnökének Markó Bélának korábbi hivatalos állásfoglalása alapján, a szövetség nem támogatja az államelnök által javasolt hárompárti kormányzati megoldást. Markó Béla elmondta, képtelenség lenne, hogy az RMDSZ egy új kabinetet támogasson, miközben kormányon van.

Az államfő annak következtében kezdeményezett tárgyalásokat a parlamenti pártokkal, hogy a korábbi megbeszélések során a törvényhozás szereplői kifejtették, nem kívánnak élni az előrehozott választások biztosította demokratikus jogukkal.

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő hivatalos levélben bejelentette, nem vesz részt a június 8.-i cotroceni-i találkozón mivel, az elnök javaslatát hazugságként és félretájékoztatásként értékeli. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS