2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Van bizonyíték: titkos CIA-börtönök voltak Romániában és Lengyelországban

2007. június 08. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Konkrét bizonyítékokat mutat be a Romániában és Lengyelországban titokban működtetett CIA börtönökről Strasbourgban Dick Marty, az Európa Tanács (ET) emberi jogokért felelős raportőre, a nemzetközi sajtó értesülései alapján.

A párizsi International Herald Tribune napilap szerint az európai jelentéstevő 19 hónapos nyomozása alatt konkrét bizonyítékokra akadt, melyek a Romániában és Lengyelországban al-Kaida terroristák kínzására működtetett börtönök létét igazolják.

Annak ellenére, hogy a raportőr bizonyítani tudja a titkosügynökök segítségével fenntartott titkos CIA-börtönök létét, Románia és Lengyelország kategorikusan elutasította a vádakat. A jelentésben az áll, Románia és Lengyelország államelnökeit, így Ion Iliescut és Traian Băsescut, valamint Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnököt az ügynökök


folyamatosan tájékoztatták a börtönök helyzetéről.

Dick Marty szerint a jelentés az USA-beli és európai ügynökök tanúvallomásaira épül. A raportőr dokumentuma rámutat, „elég bizonyíték létezik, amely alátámasztja, hogy 2003 és 2005 között Európában a CIA által működtetett fogolytáborok működtek, főként Romániában és Lengyelországban.”

A The Guardian brit napilap június 8-i számában ugyancsak arra hivatkozik, a CIA titkos börtönöket tartott fent Európában, ahol terrorizmussal gyanúsított egyéneket kínoztak. A két ország hivatalosságainak elutasító nyilatkozatai ellenére az ET jelentéstevői megerősítették az információt, miszerint a két kelet-európai államban a szeptember 11-i események után az USA által fogságba ejtett fontos személyeket tartottak fogva.

Marty jelentése szerint a kelet-európai CIA fogolytelepekről csupán az amerikai titkosszolgálat bizalmi emberei tudtak, akik a román és lengyel titkosszolgálatokkal együttműködve közvetlen jelentéseket mutattak be az államelnököknek a terrorista-kínzásra használt fogolytáborokról – írja a The Guardian.

„Ami korábban csupán egy sor vádnak minősült, most bebizonyosodott: több embert a világ különböző részeiről elraboltak, majd vallatás céljából más államokba szállították őket, melyekben a kínzás köztudottan megszokott eljárás volt” nyilatkozta Dick Marty brit napilapnak. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS