2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Incidens-incidensre a bizalmatlansági indítvány bemutatásakor

2007. június 08. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

Incidensektől sem mentesen zajlott csütörtökön a parlamentben a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) által benyújtott bizalmatlansági indítvány ismertetése. Cristian Rădulescu, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője két órás késéssel olvashatta fel „A Tăriceanu-kormánynak távoznia kell” című indítvány szövegét, miután a plénum hosszas vita után elutasította a nagy-romániás honatyák kifogását a dokumentumon szereplő aláírások valódiságát illetően.

További halasztást eredményezett az is, hogy néhány honatya arra hivatkozva kérte az ülés felfüggesztését, hogy a plénum a hiányzások miatt döntésképtelen. A névsorolvasást akkor hagyták abba, amikor kiderült: a bizalmatlansági indítvány ismertetéséhez nem szükséges jelenléti küszöb.

Az indítvány felolvasása idején az ülésteremben csak a dokumentumot aláírásukkal támogató, javarészt demokrata képviselők és szenátorok, valamint a kormány tagjai voltak jelen, miután a szociáldemokraták (PSD), a liberálisok (PNL), az RMDSZ-es és a nagy-romániás (PRM) honatyák kivonultak a plenáris ülésről.

A vita során éles szóváltás alakult ki Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök és Cezar Preda PD-képviselő között. Preda utólag azt nyilatkozta, hogy ő ugyan nem hallotta jól, de kollégái szerint az ülésterem padjai között a PNL frakcióvezetőjével beszélgető, majd a PD-honatyákkal szóváltásba keveredő kormányfő hülyének nevezte őt.

Tăriceanu tagadta az incidenst, az ülésteremben jelen levő televíziók kamerái által rögzített felvételek szerint azonban éles szóváltás folyt a miniszterelnök és a PD-honatyák között a bizalmatlansági indítvány kapcsán felmerült procedurális vita során.

Az ülés után a kormányfő a parlament folyosóján azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a bizalmatlansági indítvány egy öt hónapja tartó konfliktus része, és sajnálja, hogy emögött az államelnök áll.

Az indítványról hétfőn szavaznak a parlament két házának együttes ülésén. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS