2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikertelen cotroceni-i találka: nem támogatja a PNL és a PSD Băsescu javaslatát

2007. június 08. 14:39, utolsó frissítés: 16:43

Nem támogatja a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) a június 8.-i cotroceni-i találkozó után Traian Băsescu PNL-PD-PLD kormány megalakítását célzó javaslatát. Az államelnökkel való találkozó már korábban feszültnek ígérkezett figyelembe véve, hogy az államfő egy új miniszterelnök kinevezéséről kívánt egyeztetni a parlamenti pártokkal, akinek egy új kormánytöbbség megalakítása lett volna a feladata.

Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnök meg sem jelent a találkozón. Az egyeztetésre elsőként bevonuló PSD küldöttséget Titus Corlăţean ügyvezető elnök vezette, aki úgy nyilatkozott, a küldöttség nem fogadta el Traian Băsescu javaslatát, továbbá a válságért a felelősséget az államelnöknek és kormányfőnek kell vállalnia. Corlăţean elmondta, a PSD lehetségesnek tartja saját bizalmatlansági indítványának benyújtását.

A szociáldemokratákhoz hasonlóan a liberális küldöttségből is hiányzott az alakulat elnöke, Călin Popescu Tăriceanu, aki a találkozót megelőzően egy nappal hivatalos levélben jelentette be, nem kíván részt venni az államelnök által kezdeményezett eseményen.

A liberálisok küldöttségét vezető Crin Antonescu PNL-alelnök a tárgyalást követően leszögezte, ezzel az egyeztetéssel az elnök a jelenlegi kormány megbuktatását követi. Antonescu elmondta, nem létezhet semmiféle közeledés az államelnök és liberálisok között „mindketten kölcsönösen sok sikert kívántunk egymásnak, és ezzel elváltunk” - nyilatkozta a PNL-honatya, miután 10 perc után kijött az egyeztetésekről. A liberálisok azt vetették az államfő szemére, újból túllépte alkotmányos hatásköreit, mikor a PNL-PD-PLD kabinet megalakítását kezdeményezte.

A találkozó alkalmával a demokraták (PD) kifejtették, inkább ellenzékben maradnak, minthogy a PSD-vel kormányozzanak. Ugyanakkor a PD egyértelműen támogatta Traian Băsescu javaslatát. Erről az alakulat úgy nyilatkozott, egy PD-PNL-PLD kormány áll legközelebb a 2004-es választások eredményéhez.

Emil Boc az alakulat elnöke elmondta, amennyiben június 11.-én a PSD nem szavazza meg a parlamentben a PD bizalmatlansági indítványát, továbbá ha nem mutatja be sajátját, beigazolódik a PNL-PSD politikai házassága. (hotnews/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS