2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta az ET a CIA-fogolytáborokról szóló jelentést

2007. június 08. 16:28, utolsó frissítés: 16:29

Elfogadta az Európa Tanács (ET) az emberjogi bizottság képviselője, Dick Marty által romániai és lengyelországi titkos CIA fogolytáborokról összeállított jelentését.

A dokumentumban szerepel Románia volt és jelenlegi elnökének neve is b#Ioan Talpeş, Sergiu Medar volt elnöki tanácsadó és Ioan Mircea Paşcu volt védelmi miniszter nevével együtt. A jelentés alapján Ion Iliescu ex-román elnök és Traian Băsescu jelenlegi államfő tudott a szeptember 11.-i események után Romániába telepített fogolytáborról, melyben feltehetően foglyokat kínoztak.

Dick Marty leszögezi, a két kelet-európai országba telepített titkos CIA börtönökről az amerikai hírszerzés bizalmi emberei valamint román titkosszolgálat nyújtott folyamatos tájékoztatást az éppen aktuális államelnököknek. A jelentés rámutat, a fenti személyek felelősek a CIA Románia területén lebonyolított ügyleteiért.

Ion Iliescu volt elnök 2001 október 30-án egyezményt írt alá az AEÁ-al, mely az amerikai hadműveletek Románia területén történő kiterjesztéséről rendelkezett. Az amerikai hadsereg tagjaiként Romániába küldött személyzet megkötések nélkül, teljes szabadságban működhetett az ország területén, a hazai erők semmiben nem akadályozták őket – áll a jelentésben.

Egyelőre sem Traian Băsescu államfő, sem Ion Iliescu volt elnök nem kommentálta a vádakat. Sergiu Medar visszautasította az ET raportőre által jelentésben megfogalmazott információkat.

Eközben a Külügyminisztérium (MAE) sajnálatosnak tartja a jelentést. A külügyi tárca szerint ez a dokumentum a nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani állításait, néhány megnevezetlen forrás kivételével. A MAE kifejezte abbeli reményét, hogy a jelentéssel kapcsolatban az „illetékes” hatóságok kifejtik álláspontjukat. (realitaea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS