2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elbukott a demokraták bizalmatlansági indítványa

2007. június 12. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Nem fogadta el a demokraták bizalmatlansági indítványát a parlament hétfő este. Így a Călin Popescu Tăriceanu vezette PNL-RMDSZ kormány hivatalban marad. A szavazáson az előre jelzett forgatókönyv szerint nem gyűlt össze az indítvány elfogadásához szükséges szavazatszám.

Az eredményhirdetés: az ülés titkára, Gavrilă Vasilescu 112, az indítványt támogató és 115 indítványt ellenző szavazatot jelentett be. Rögtön a bejelentés után azonban Nicolae Văcăroiu házelnök helyesbített, lényegében 115 indítványt támogató és 112 indítványt leszavazó voksot adtak le a képviselők. Ezt követően Văcăroiu leszögezte, utólag a parlamenti jegyzőkönyvbe helyesen vezették be a szavazatszámokat.


Nem élt szavazati jogával

a képviselőház és szenátus együttes szavazásán megjelentek közül 153 szociáldemokrata (PSD) és nagyromániás (PRM) képviselő. A demokraták által kidolgozott dokumentumot csupán a PD és PLD támogatta nyíltan. Az RMDSZ és Konzervatív Párt(PC) a dokumentum ellen szavazott. A szavazatok összeszámlálásakor sem Tăriceanu, sem a kabinet tagjai nem voltak jelen.

A demokraták „Tăriceanu kormánynak mennie kell” című bizalmatlansági indítványának elfogadásához a parlament összes tagjának fele plusz egy szavazatára, vagyis 235 voksra lett volna szükség.

A délután 18 óra 30 perckor kezdődő szavazáson 381 képviselő vett részt. A dokumentumról való döntést három órás parlamenti vita előzte meg.

Tăriceanu kormányfő felszólalásában csalódottságának adott hangot, amiért a parlamentnek a kormány sorsáról kell döntenie. Beszédében a miniszterelnök kifejtette, tisztában van azzal, hogy a jelenlegi kabinet nem a legnépszerűbb, ennek ellenére számos megvalósítása van a liberális kormánynak.

A szavazás előtt az RMDSZ képviseletében felszólaló Borbély László régiófejlesztési miniszter kifejtette, az akkori szavazással nem nyerhet senki, mert ha érdemben tárgyalna a parlament a kormányról, akkor azt kellene megbeszélni, hogy miként kormányzott az eddigiekben a Tăriceanu-kabinet.

Borbély elmondta, nem hiszi, hogy a 2007 április 8-ig történtek mind rendkívüli eredmények, majd a kormány ezt követő döntései csak rosszak voltak. A miniszter szerint a kormány jó dolgokat is elkövetett, ugyanakkor tévedett is. Borbély szerint az RMDSZ elhatározta kiértékeli az eddigi kormányzati tevékenységet.

Emil Boc demokrata pártelnök az eredményt úgy értékelte, hogy a szavazás akkor is elérte célját, ha a kormány nem dőlt meg. Boc szerint ez a szavazás megmutatta, a kabinet nem rendelkezik megfelelő politikai támogatottsággal, következésképpen Tăriceanu kormányfő és a teljes kabinet be kellene nyújtsa lemondását.

A pártelnök szerint a demokraták bizalmatlansági indítványának elbukása a PNL és PSD közti szövetségre, az államelnököt felfüggesztő 322 parlamenti képviselő további szolidaritására, valamint a Tăriceanu köré csoportosult oligarchák befolyására mutat rá. (hotnews/realitatea/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS