2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: közös magyar-román EP-fellépést kezdeményez egy magyar képviselő

2007. június 12. 12:45, utolsó frissítés: 12:45

Együtt lépjenek fel a környezetvédelmi normák betartatása és ennek európai uniós támogatása érdekében az Európai Parlament magyar és román tagjai – ezt kezdeményezi Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő. A politikus emlékeztetett arra, hogy a Tăriceanu-kormány Korodi Attila RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter szerint egyszer és mindenkorra megtiltaná az országban a ciánalapú ezüst- és aranybányászatot.

Hegyi Gyula szerint "ez a döntés nemcsak a verespataki rémálom végét jelentené, hanem új lehetőségeket teremtene a magyar-román környezetvédelmi együttműködésben is". A magyar képviselő az elmúlt években számos olyan módosítást terjesztett be az uniós jogszabályokhoz, amelyek lehetetlenné tennék a verespataki aranybánya megnyitását a ciános technológiával.

"Ha a román kormány komolyan veszi az uniós normákat, akkor nem adhatja ki a beruházási engedélyt a Rosia Montana cégnek" – emelte ki Hegyi, aki szerint a közös EP-fellépés mellett "az is kívánatos, hogy a román, magyar és nemzetközi zöld szervezetek nyomást gyakoroljanak a román politikára a tilalom elfogadása és korlátlan idejű fenntartása érdekében". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS