2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltanák a kirívó reklámokat Kolozsvár közterein

2007. június 12. 16:53, utolsó frissítés: 2007. június 13. 09:50

Új szabályzatot állított össze Emil Boc kolozsvári polgármester a város területén történő reklámozásról. A városvezető szabályzatát várhatóan július első tanácsülésén hagyja jóvá a városi tanács. A városvezető döntése Kolozsvár giccsmentesítésére tett erőfeszítésként értékelhető.

Ennek következtében közterületeken reklámozó cégek szeptember 30-ig kaptak határidőt, hogy az előírásoknak megfelelően alakítsák át a hirdetéseiket. Így ha a hirdető cégek el szeretnék kerülni a reklám felszámolását, alkalmazkodniuk kell a megszabott feltételekhez. A városvezetés rendelkezézét be nem tartó cégek azzal számolhatnak, hogy elveszítik reklámfelületüket. Ezeket az önkormányzat városrendészeti osztálya versenytárgyalások során újból bérbe adja.

A szabályzat értelmében minden egyes reklámfelületet ki kell világítani, a templomok, imaházak és egyéb vallásos célt szolgáló épületek falai nem használhatók reklámozásra. Emelett a közigazgatási és hivatalos intézmények falain, a villanyoszlopokon, a megállókban, körforgalmakban, útkereszteződésekben, az úttest alatti átjárók falain tilos lesz a plakátolás.

A transzparensek kifüggesztésére már hónapok óta nem bocsát ki engedélyt a polgármesteri hivatal, ezentúl nem is kapnak jóváhagyást az ilyen típusú reklámok: a még érvényben levő szerződések lejárta után már csak a kulturális programokat és fesztiválokat hirdető transzparenseket látni majd Kolozsvár sugárútjai felett.

A polgármesteri rendelkezés a tömbházak oldalát eltakaró reklámvásznak kifüggesztését is tiltja. A nagyméretű plakátok, amelyek szélessége négy, hossza pedig három méter, nem lehetnek ötven méternél közelebb az útkereszteződésekhez, az ennél kisebb plakátok elhelyezésekor huszonöt méter távolságot ír elő a szabályzat.

A városvezető leszögezte, rendeletével azt szeretné elérni, hogy Kolozsvár kiérdemelje az európai város címet, amelyet szívesen választanak majd úti célul a turisták. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS