2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Barroso objektív, Tăriceanu pozitív EB-jelentést ígér

2007. június 13. 11:10, utolsó frissítés: 11:17

Objektív és korrekt lesz az Európai Bizottság (EB) Romániáról szóló júniusi jelentése, bemutatva mind az előrehaladásokat, mind a reformokkal javítható hiányosságokat; ugyanakkor a védzáradékról keringő hírek csupán spekulációk, mivel ez irányban nem született döntés – jelentette ki José Manuel Barroso EB-elnök a június 12.-én Călin Popescu Tăriceanuval folytatott brüsszeli megbeszélés után.

A belpolitikai válság kapcsán Barroso nem kívánta kommentálni a romániai politikai helyzetet. Az EB elnöke szerint jó ha létezik az opciók változatossága, de léteznie kell ugyanakkor egy stabilitásnak is, hogy az ország arculata ne szenvedjen csorbát.

Barroso csupán annyit mondott, hogy Románia, „amelyben az élő demokrácia uralkodik”, nem az egyedüli európai ország, ahol belső politikai viták vannak.

Barrosohoz hasonlóan Tăriceanu kormányfő is úgy vélekedett a találkozót követően, az EB pozitívan értékeli majd Románia uniós standardok teljesítésére tett erőfeszítéseit júniusi jelentésében.

EU-diplomaták szerint azonban Brüsszel mégis aggódik a romániai igazságügyi rendszer miatt, a korrupció elleni harc hatékonyabbá tételét sürgetve. Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter korábbi, arra tett próbálkozását, hogy elmozdítsa hivatalából a befolyásos politikusok dossziéiban vizsgálódó Doru Ţuluş ügyészt például élesen elítélték az európai hivatalosságok.

A június 27-én közzéteendő jelentés az első olyan dokumentum Románia és Bulgária EU-s csatlakozása után, amely a két állam tagállami teljesítményét taglalja.

Az EU elvileg szankciókkal sújthatja a két tagországot, ha azok nem haladnak kellőképpen a reformokkal, elsősorban a korrupcióellenes harc, az igazságügy, az élelmiszerbiztonság és az uniós támogatások kezelésének területén. Amikor az uniós intézmények tavaly végérvényesen jóváhagyták Szófia és Bukarest idei csatlakozását, külön hangsúlyozták, hogy nagyon szigorúan figyelni fogják, betartja-e vállalásait a két balkáni ország. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS