2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kifogásolja Markó a magyar kormány RMDSZ-szel szembeni viselkedését

2007. június 13. 11:49, utolsó frissítés: 11:49

Budapestnek érdeklődnie kell a kormányközi kapcsolatok keretében, amikor Romániában a magyarok hátrányos helyzetbe kerülnek – fejtette ki június 12.-én Markó Béla, RMDSZ-elnök.

Rá kellett volna kérdeznie a magyar kormánynak, hogy mi történik, hiszen nem csak belpolitikai kérdés, ha egy másik országban hátrányos helyzetbe kerülnek a magyarok – fejtette ki Markó az RMDSZ tisztségviselői ellen indított bűnvádi eljárásokra és Nagy Zsolt informatikai miniszter felfüggesztésére utalva.

“Ha hagyjuk érvényesülni ezt a szemléletet, akkor ezután sem kapnak a magyar önkormányzatok megfelelő költségvetési támogatást. Ez akkor fog megtörténni, ha elfogadjuk azt, hogy a magyar települések fejlesztési terveit nem szabad támogatni” – fejtette ki Markó.

A szövetségi elnök szerint elég nyilvánvaló, hogy a romániai igazságszolgáltatás nem független. Az etnikai alapon való pénzelosztással vádolt Szatmár megyei önkormányzati RMDSZ-tisztségviselők ügyében Markó hangsúlyozta: nem korrupcióval vádolják őket, hanem azzal, hogy magyar közösségek útjainak és oktatási intézményeinek rendbe tételére juttattak pénzt.

Szerinte nem csak romániai belpolitikai kérdés, hogy mi van az erdélyi magyarokkal, hiszen a romániai magyarok, illetve a magyarországi románok helyzete 1989 óta állandó témája volt a román-magyar kormányközi tárgyalásoknak. Ugyanakkor nem csak a nyelvhasználati jog vagy az anyanyelvű oktatás kérdését kell felvetni, hanem arra is kell figyelni,


hogy hátrányos helyzetben próbálnak tartani egy-egy romániai régiót.


"Ez látszólag gazdasági vagy infrastrukturális kérdés, de amikor ennyire nyíltan előjön az a szemlélet, miszerint bűn költségvetési támogatást juttatni a magyarok által lakott önkormányzatoknak, akkor valamilyen módon meg kell szólalni" – fejtegette az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy erre a kormányközi kapcsolatokban számos lehetőség van.

Markó konkrétan azt kifogásolja, hogy a magyar kormány részéről ezekben a hetekben, amikor már ismert volt a négy tisztségviselő és a Nagy Zsolt elleni ügyészségi eljárás, senki fel nem hívta, és nem kérdezte meg, "mi van veletek, miért függesztették fel a miniszterkollégátokat?"

Az RMDSZ-elnök úgy látja, hogy csökkent a magyar kormány és a magyar pártok érdeklődése a határon túli magyar közösségek iránt, aminek az okát az éles magyarországi belpolitikai szembenállásban látja.

A figyelem lankadásának szerinte egy másik oka is van. Nagyon sokan ugyanis tévesen azt hiszik: megoldódott az etnikai kérdés, miután Románia és Szlovákia bekerült az Európai Unióba. Megjegyezte: ezt ugyan senki nem mondja ki, de szerinte ez a felfogás sokak szemléletében észlelhető. Az EU valóban több lehetőséget kínál az etnikai kérdés rendezésére, de ez még nem jelenti azt, hogy a probléma máris megoldódott, szögezte le Markó. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS