2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jogilag is megszűnik a D. A. Szövetség

2007. június 13. 12:27, utolsó frissítés: 12:32

Beindítja a PD a jövő héten a liberális-demokrata D. A. Szövetség megszüntetésének jogi procedúráját - jelentette be Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke. Az alakulat vezére a liberálisokat vádolta a pártszövetség működésének politikai ellehetetlenítésével, miután a Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő vezette PNL nem fogadta el Traian Băsescu államfő javaslatát egy PD–PNL–PLD kormány létrehozásáról.

A választási szövetség felbontását korábban már Theodor Stolojan PLD-elnök is kilátásba helyezte. Stolojan június 11.-én azt kérte a PD-től, hogy jogilag is nyílvánítsa semmisnek a D. A.-t.

A D. A. Szövetség gyakorlatilag a Tăriceanu-kabinet átalakítása során, a demokraták kormányból való kiszorulásával megszűnt. Mindazonáltal eddig egyik fél sem próbálta jogilag is megszüntetni a 2004 folyamán megkötött választási összefogást.

Valeriu Stoica, a Liberális Demokrata Párt (PLD) országos vezetőtanácsának elnöke tegnap közölte, a PD-vel a D. A. Szövetség érvénytelenné nyilvánítása után a PLD megállapodást ír alá a demokratákkal, de a párt továbbra is megőrzi liberális identitását. Emil Boc megerősítette, a megállapodásban nem esett szó a két alakulat egyesüléséről.

A PNL-vel kötött szövetség felbontása előtt a demokratáknak azonban rendezniük kell a D. A. jelenleg betöltetlen hat parlamenti mandátumának sorsát. Vasile Blaga PD-alelnök szerint erre a hét folyamán sor kerül.

A mandátumelosztás vitája azonban konfliktust eredményezett: Dan Motreanu PNL-főtitkár szerint a hat betöltetlen parlamenti hely közül négy a liberálisokat illeti meg a D. A. alapdokumentuma szerint, Vasile Blaga azonban a mandátumok egyenlő elosztását kérte.(krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS