2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem emelik a gáz árát július 1-től, de 2009-től a világpiaci árakat kell kifizetni

2007. június 13. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

A tervezettől eltérően, július 1-től mégsem emelik a földgáz lakossági árát. A gazdasági és pénzügyminisztérium keddi közleménye szerint a lakossági gázár "egy ideig" a jelelegi szinten marad. A gázárakat legutóbb január elején módosították: akkor 4 százalékkal csökkentek a lakossági tarifák. Ugyanakkor július 1-től a hazai földgázpiacot teljesen liberalizálják, ami elvileg lehetővé teszi a háztartások számára, hogy alkudjanak a szállítókkal.

Ide kapcsolódik, hogy a Tăriceanu-kormány társadalmi segélyalapot hozna létre, hogy legalább 2008-ig a lakosságnak ne kelljen többet fizetnie a gázfogyasztásért. Ezt a tervet a kormányfő ismertette még tavaly novemberben, miután megbeszélést folytatott Wolfgang Ruttenstorferrel, az osztrák olaj- és gázipari vállalat, az OMV elnökével. Ebből az alapból állnák a lakosság gázellátási költségeinek egy részét.

Az OMV elnöke azért utazott Romániába, mert hatalmas felháborodást keltett, hogy novembertől 8,5 százalékkal drágult a gáz, és az újabb emelés tavaly már a harmadik volt. Romániában jelenleg a világpiaci ár mintegy 40 százalékát éri el a gáz értékesítési ára. – Az orosz gázért ezer köbméterenként 300 dollárt fizetünk, de csak 130 dollárért adjuk el Romániában – közölték az OMV-nál szeptemberben.

A gázár nem az állami korlátozások miatt ilyen alacsony, hanem önkorlátozásról van szó – mondta Werner Schinhan, a Petrom vezérigazgató-helyettese. 2009-ig azonban Románia is felzárkózik a világpiaci árszintre. (rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS