2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az erdőtulajdonosok javára módosította a parlament a vadászati törvényt

2007. június 13. 14:10, utolsó frissítés: 14:13

177 támogató, hét ellenszavazattal és hat tartózkodással fogadta el a parlament az RMDSZ által kompromisszumos formában támogatott vadászati törvényt módosító jogszabályt, minek következtében nem ötödére, hanem csak harmadára csökken az telek-és erdőtulajdonosoknak fizetett vadászati díj.

A döntéssel a parlament "ártalmatlanította" az RMDSZ néhány képviselőjének, így Kelemen Atilla Maros megyei RMDSZ-elnök által előterjesztett aránytalan törvénymódosító javaslatát.

„Amennyiben hatályba lépett volna a javaslat, a föld- és erdőtulajdonosok lényeges bevételtől estek volna el” – állapította meg Tamás Sándor képviselő. Hozzátette viszont, hogy a tavaly elfogadott törvény olyan magas árakat szabott meg, hogy a vadásztársaságok csak kivételes esetekben tudták volna kifizetni a rájuk eső részt.

A képviselő szerint a parlamenti végszavazáson sem maradtak el az izgalmak. „Tipikus bukaresti módon ugyanis a bizottsági szavazáson elfogadott szöveget utólagosan egy kicsit módosították” – magyarázta a képviselő. Azáltal, hogy nem a kilövési kvóta, hanem a kilőtt állatok alapján akarták számíttatni a bérleti díjat, 30–50 százalékkal csökkentették volna a területek tulajdonosainak kifizetendő összeget.

Benedek Barna háromszéki vadgazdálkodási mérnök, aki hónapokkal ezelőtt Kelemen Atilla törvénytervezetére irányította a figyelmet, nem mutatkozott elégedettnek a módosítással. Szerinte az RMDSZ nem tarthatja sikerének az új díjszámítást. Ez elsősorban azért van, magyarázta Benedek, mert azt nem lehet visszamenőleges hatállyal alkalmazni, így az év első felére magas vadászati díjat kell fizetniük a vadásztársaságoknak. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS