2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Mátyás-szobor felújítását sürgetik a civil szervezetek

2007. június 13. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Közös felhívában sürgeti a Kolozsvár Társaság (KT) és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a kolozsvári önkormányzatot a Mátyás-szoborcsoport restaurálására. A felhívásban a szervezetek aggodalmukat fejezik ki a Fadrusz-alkotás romos állapota miatt.

„A Kolozsvár Társaság és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület aggodalommal állapítja meg, hogy a kolozsvári Mátyás szobor állaga évek óta folyamatosan romlik, veszélyeztetve ezzel városunk jelképének, kulturális örökségünk e kiemelkedő alkotásának megmaradását” – áll a felhívásban.

„Értetlenül állunk az illetékes hatóságok tétlensége előtt, holott tudomásunk szerint mind helyi szinten, mind a román és a magyar kormány közötti egyezség értelmében biztosított a felújításhoz szükséges törvényes és pénzügyi keret” – hívta fel a kolozsvári városvezetés figyelmét a két civil szervezet.

Boros János kolozsvári alpolgármester szerint napok kérdése, hogy a városháza meghirdesse a szobor restaurálásához szükséges tanulmány és a terv elkészítésére vonatkozó versenytárgyalást.

Az elöljáró kifejtette, a beérkező pályázatok közül két-három héten belül választják ki a nyertes dokumentációt. A szobor felújítására 120 ezer lejt különítettek el a város költségvetéséből.

A szoborcsoport felújításában a román és magyar kormánynak is egyaránt részt kell vállalnia, mivel a 2006 októberében tartott legutóbbi közös román-magyar kormányülésen a felek megállapodtak abban, fele-fele hozzájárulással fedezik a Mátyás-szobor restaurálásának költségeit.

„A huszonnegyedik órában vagyunk, amikor tovább nem halasztható a konkrét lépések megtétele a szobor restaurálása érdekében. Meggyőződésünk, hogy a város közvéleményét tolmácsoljuk, amikor azonnali cselekvésre szólítunk fel minden illetékest, hogy a világörökség nagy alkotásainak sorába tartozó szoborcsoportot ismét teljes épségében-szépségében csodálhassák a város lakói és az idelátogatók – áll a KT és EMKE állásfoglalásában. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS