2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

20 év börtönre ítélte Hayssamot a táblabíróság Bukarestben

2007. június 13. 16:15, utolsó frissítés: 16:33

Ítéletet hirdetett Omar Hayssam ügyében a bukaresti táblabíróság: a három román újságíró iraki elrablásában szerepet játszó vállalkozónak 20 évet kell börtönben töltenie. Emellett a bíróság fejenként kétmillió euró kártérítés kifizetésére kötelezi Hayssam családját, a pénzt az emberrablási akció három áldozata kapja.

Az ítéletre reagálva Hayssam azt nyilatkozta, a román igazságszolgáltatás döntése várható volt. Ugyanakkor utalt arra, hogy az emberrablás ügyében érintett személyek szabadlábon sétálnak Romániában.

Ovidiu Ohanesian, az Irakban elrabolt egyik újságíró úgy értékelte, Hayssam megérdemelt büntetést kapott, de a tett igazi felelősei megúszták a büntetést. „A volt munkatársaimmal hosszú ideje nincs semmiféle kapcsolatom. Ők hallgattak és elhaladtak az ügy mellett, ahogyan azt valaki fentről jóbarátként tanácsolta nekik” – kommentálta az újságíró.

Hayssam ügyvédje, Ioan Cazacu úgy nyilatkozott, a döntést nem indokolja semmiféle bizonyíték, ezért a határozatot jogi szempontból törvénytelennek tartja. Az ügyvéd elmondta, megfellebbezi a tábabíróság döntését, tekintettel arra, hogy a dossziét valódi bizonyítékok híján zárták le.

Az ítélethirdetés előtt pár hónappal Hayssam levélben fenyegetett azzal, hogy ha a bíróság tovább halogatja a végzést, olyan információkat hoz nyilvánosságra, amelyek közéleti személyiségeket érintenek. A bírák úgy határoztak, anélkül zárják le a szíriai üzletember elleni nyomozást, hogy kihallgatnák őt, miután Hayssam elmenekült az országból.

Ugyancsak ítéletet hirdet az elrabolt újságírók ügyében június végén az iraki bíróság is. A bagdadi táblabíróság megerősítheti Mohamad Munaf korábbi halálos ítéletét. Munaf az emberrablás során a bagdadi kalauz és tolmács szerepét játszotta.(realitaea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS