2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatodik nekifutásra sem sikerült bejegyeztetni az RMDSZ-nek a Szövetség a Székelyföldért Egyesületet

2007. június 14. 12:07, utolsó frissítés: 12:18

Legkésőbb jövő héten új alakuló gyűlést kell tartania a Szövetség a Székelyföldért Egyesületnek, továbbá újra kell indítani a bejegyzési procedúrát, mivel tegnap a székelyföldi önkormányzatok jogi képviseletét ellátó ügyvéd visszavonta a bejegyzési kérelmet a hatodik tárgyalási fordulóban. Az ügyvéd kérését a bíró elfogadta.

A Szövetség a Székelyföldért alapítói azért kényszerültek erre a lépésre, mivel az önkormányzati egyesületet alapító 51 Kovászna és Hargita megyei önkormányzat közül kettő – a háromszéki szentkatolnai és nagyborosnyói – a múlt hónapban váratlanul visszavonta a csatlakozásról szóló határozatát, így az alapító okirat már nem felel meg a valóságnak.

Demeter János a Kovászna Megyei Tanács elnöke elmondta: kénytelenek voltak lezárni az egyesület jogi bejegyzésének eljárását, mivel ebben a formában már nem tudták folytatni, hiszen a két önkormányzat visszavonulásával megváltozott az egyesület alapdokumentuma. „A Szövetség a Székelyföldért Egyesület megalakításáról és jogi bejegyzéséről nem mondunk le, a közeljövőben más formában, gyorsított eljárással szeretnénk bejegyeztetni” – mondta a kovászna megyei tanács elnöke.

Demeter szerint jövő héten új alakuló ülést tart az egyesület – tavaly december óta a harmadik – és elkészítik az önkormányzati társulás új statútumát. Ezt követően a statútumot újra benyújtják a sepsiszentgyörgyi törvényszékre.

Az egyesület új jogi formája apropóján Demeter elmondta: ezúttal szűkebb körben, csak azokkal az önkormányzatokkal készítik el az alapító okiratot, amelyek csatlakozásról szóló határozata biztosan nem támadható meg. A jogi bejegyzést követően a többi székelyföldi önkormányzat társulhat az egyesülethez.(krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS