2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beszélgetések a pártállami diktatúráról – folytatódik a Tranzit Ház titokráciát feltáró sorozata

2007. június 14. 16:13, utolsó frissítés: 2007. június 15. 11:30

A kolozsvári Tranzit Alapítvány nyilvános beszélgetéssorozatot kezdeményezett, amellyel az elmúlt években kialakult, a titkosszolgálatok dossziéiból részben feltáruló titokratikus társadalmi berendezkedés értelmezéséhez szeretne hozzájárulni.

A tervezett sorozat olyan közbeszéd része és alakítója kíván lenni, amely felvállalja a közelmúlt és a jelen kritikai vizsgálatát, a társadalom működésének, azon belül pedig az irányítási technikáknak és az ellenállási lehetőségeknek az elemzését.

A beszélgetéssorozat második részeként június 16.-án, szombaton 18 órától Bányai Péter politikai elemzővel beszélget Tibori Szabó Zoltán újságíró, a Szabadság napilap szerkesztője a kolozsvári Tranzit ház termében.

Az apropó – idézet Bányai Péter a saját Securitate-dossziéját kommentáló írásából: „A szomszédok úgy tudják, hogy az alany »magyar zsidó«. […] Egy tányérból eszik a kutyáival és a macskájával.” Arcátlan szekus hazugság: egy kutyám volt és két macskám, és nem én ettem az ő tányérjukból, hanem ők az enyémből. Egyébként a nem létező besúgói munkámat "megfizették": a rólam való lemondást eldöntő határozat utolsó mondata így hangzik: „Javasoljuk átadását az SMB-nek, a nacionalistákkal, irredentákkal foglalkozó osztálynak”. Logikus. Ha nem akartam besúgó lenni, akkor, ugye, nacionalista, irredenta vagyok! ”A múlt szombati első rész egy Szilágyi Domokos-konferenciával indult – majd B. Nagy Veronika és Sánta Ádám Szemből halál. Szilágyi Domokos halálának harmincadik évfordulóján című dokumentumfilmjének vetítése után Láng Zsolt író, Stefano Bottoni történész és Szilágyi Júlia kritikus, esszéíró beszélgetett a költő ügynökdossziéja kapcsán, a moderátor Könczei Csilla antropológus volt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS