2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törvényes a törcsvári Drakula-kastély visszaszolgáltatása

2007. június 14. 16:28, utolsó frissítés: 16:31

Szabályosnak és törvényesnek nevezte Adrian Iorgulescu művelődési és vallásügyi miniszter a törcsvári kastély visszaszolgáltatását, és hasonló álláspontra helyezkedett az Országos Vagyon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP) is.

A tárcavezető és a szakhatóság azután nyilatkozott az ügyben, hogy a Drakula-kastélyként elhíresült létesítmény restitúciójának kivizsgálása céljából létrehozott parlamenti bizottság arra a következtetésre jutott: a román állam az alkotmányt és a hatályos jogszabályokat megszegve szolgáltatta vissza a Habsburg-uralkodócsaládnak a Brassó megyei épületet.

Dumitru Puchianu, a testület demokrata tagja a több hónapos ellenőrzés befejeztével semmisnek nevezte a visszaszolgáltatásról tavaly májusban aláírt megállapodást, szerinte ugyanis az állam megszegte az alkotmánynak a közvagyon elidegeníthetetlenségéről szóló előírását.

A képviselő azt is kifogásolta, hogy a törcsvári kastélyt három örökösnek szolgáltatták vissza a román hatóságok, holott az épületegyüttest és a hozzá tartozó több ezer hektáros területet évekkel ezelőtt még öt örökös igényelte vissza.

A vizsgálóbizottság jelentését a jövő héten vitatja meg a képviselőház, amelynek többek között arról is döntenie kell, hogy kezdeményez-e ügyészségi feljelentést az ügyben. A művelődési tárca és az ANRP ezzel szemben azt állítja: a parlamenti testület nagyfokú hozzá nem értésről tesz tanúbizonyságot, a 2001/10-es számú restitúciós törvény ugyanis nem teszi kötelezővé, hogy visszaszolgáltatás előtt magánvagyonná nyilvánítsák az ingatlant, hiszen a restitúció révén ez automatikusan megtörténik. Továbbá a két intézmény ismerteti, hogy az örökösök közül Alexandra Billou (született Habsburg-Lothringen) és Jerrine Habsburg-Lothringen időközben lemondott romániai vagyonáról többi rokona javára.(krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS